Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stari most: Savršen most za savršene skokove

Preuzmite sliku

Red Bull Cliff Diving proteklog vikenda u Mostaru, kako se i očekivalo, donijeo je izuzetan sportski događaj u gradu na Neretvi.

Takmičenje je obilovalo vrhunskim skokovima i rezultatima, pa i ponekim rekordom, a zanimljivih događanja nije manjkalo ni mimo platformi za skokove.

  • Mostar je, to odavno nije tajna, jedna od omiljenih stanica za skakače i istinski „klasik“ Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Jedina lokacija u ovogodišnjem kalendaru koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske kulturne baštine uvijek ponudi uzbudljivo nadmetanje, sjajne skokove i dosta iznenađenja. Tako je bilo i ove godine.

    Kiša desetki na Neretvi

    Desetka kao ocjena nije prečesta pojava na takmičenjima, jer za nju treba besprijekorno ispuniti sve kriterije sudija, koji su izuzetno strogi. Ove godine u Mostaru skakači su sjajnim skokovima od sudija izmamili neuobičajeno visoke ocjene, a ona najviša je dodijeljena čak 12 puta, za četvoro skakača.

    Pobjednik, Rumun Constantin Popović, dobio je jednu desetku, za skok u posljednjoj seriji. No, visoke ostale ocjene, u kombinaciji s visokim koeficijentom težine njegovih skokova, donijele su mu ne samo pobjedu već i novi rekord prvenstva u broju bodova osvojenih na jednom takmičenju (481,5), koji je do sada držao njegov sunarodnjak Catalin Preda.

    „Uvijek može bolje, i siguran sam da će i biti. Catalin je postavio rekord u Parizu, i neki su mislili da će taj rekord dugo stajati. Ali neki su mislili i da će ga neko vrlo brzo oboriti, što se i desilo. Siguran sam da će i moj rekord neko oboriti“, izjavio je Popović nakon trijumfa.

    Drugoplasirani Preda sakupio je čak pet desetki. Veliki Gary Hunt je skakao sjajno i upisao četiri najviše ocjene. No, u konkurenciji kakva je bila u Mostaru to nije bilo dovoljno ni za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju. Hunt je završio kao četvrti, što nije često viđena situacija.

  • Pobjednica takmičenja žena, Rhiannan Iffland, ovog puta je upisala dvije desetke, po jednu u drugoj i završnoj seriji. Australka je 2019. za skok sa Starog mosta dobila čak četiri najviše ocjene, što je čini vlasnicom najbolje ocijenjenog skoka u historiji prvenstva, kada je riječ o ženskoj konkurenciji.

    Kako naučiti voljeti most?

    Situacija na vrhu pobjedničkog postolja protekog vikenda bila je identična onoj iz 2019. godine: slavili su Iffland i Popović. Popović je drugi put trijumfovao u Mostaru, dok se Iffland izjednačila sa Huntom po broju pobjeda na Starom mostu: oboje imaju po tri.

  • „Konačno mogu reći da je odnos ljubavi i mržnje koji sam imala prema mostu nestao. Hat-trick pobjeda na Starom mostu je sjajan, idemo po četvrtu!“, izjavila je presretna Iffland nakon subotnje pobjede.

    Njen „strah“ od skoka s mosta datira još iz sezone 2017, kada je Iffland prvog dana takmičenja na Starom mostu pretrpila povredu koljena prilikom skoka na zagrijavanju. Iduće godine bila je drugoplasirana, a na prvi trijumf u Mostaru čekala je do 2019. Strah od skoka sa mosta i brze riječne struje uspjela je savladati i 2021., upisavši drugu pobjedu, a sada je ostvarila i hat-trick u Mostaru.

  • Do ovog takmičenja, čak 17 različitih skakača je u Mostaru osvajalo mjesta među troje prvoplasiranih – devet u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji. Stari most je jedina stanica prvenstva na kojoj su dva takmičara s pozivnicom debitovala na pobjedničkom postolju: nezavisni takmičar Nikita Fedotov 2017. i Catalin Preda 2018. godine.

    Vrhunski sport, i više

    Takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru uvijek su poslastica za ljubitelje skokova i sporta uopšte.

    No, ovakav vrhunski sportski event svjetskog ranga privlači i priličnu pažnju medija – kako domaćih, tako i inostranih. Grad na Neretvi u vrijeme takmičenja redovno dobija izuzetnu dodatnu promociju, koja sasvim sigurno uveliko doprinosi iskorištavanju turističkih potencijala ovog dragulja Bosne i Hercegovine. O tome svjedoče brojni napisi i prilozi u medijima, ali i činjenica da se i ove godine u vrijeme Red Bull Cliff Divinga u Mostaru tražila „soba više“.

    Kada se tome doda bogata ponuda večernjih sadržaja u sklopu Old Town Street Festa, koji na više bina u staroj jezgri Mostara nudi nastupe poznatih imena muzičke scene, dobije se lijep „paket“ u kojem podjednako mogu uživati strani i domaći turisti, kao i građani Mostara, čime se iz godine u godinu iz naše zemlje u svijet šalje prelijepa slika.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje