Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Specijalna olimpijada BiH organizovala prijateljsku utakmicu za migranate i djecu sa poteškoćama u razvoju

Preuzmite sliku

U povodu potpisivanja Memoranduma o razumijevanju na globalnom nivou između Svjetske specijalne olimpijade i UNHCR-s kojim je dogovorena podrška izbjeglicama u cijelom svijetu, koji su zajedno sa osobama sa poteškoćama u razvoju diskrimisane u gotovo svim sferama društvenog života, danas je na terenima SK “Bambi” upriličena prijateljska fudbalska utakmica.

  • Učešće u ovom meču su uzeli članovi Udruženja “Hrabro srce“, migranti odnosno tražioci azila iz sigurnih kuća u Tuzli i članovi škole sporta “Bambi“.

    Revijalna, prijateljska i inkluzivna utakmica za cilj je imala istaknuti da sport ne poznaje podjele i razlike, razbijanje predrasuda kao i to da svima treba pružiti šansu za integraciju.

  • “Obzirom da se osobe sa poteškoćama u razvoju susreću sa različitim vrstama diskriminacije, svemu tome su isto tako izloženi i migranti i izbjeglice koji borave u našem gradu. Upravom sportom želimo da pokušamo prevazići sve predrasude i pokazati neke druge vrijednosti koje se ogledaju kroz sportske aktivnosti” – kazala je Kada Delić Selimović, direktorica Specijalne olimpijade BiH inače organizatora ovog meča.

  • Jedan od učesnika današnjeg meča bio je i Mehdi Kalouf, dvadesetpetogdišnjak iz Alžira.

    “U Tuzli sam već godinu dana u sigurnoj kući koju vodi organizacija “Puž”. Trenutno sam u procesu azila i čekam zvaničan odgovor. Znam da je Bosna siromašna zemlja, ali sam zaista zahvalan svima na gostoprimstvu i načinu ophođenja prema meni,” – kazao je Kalouf.

    Promotori manifestacije bili su Rusmir Malkočević, kandidat za Ljetne olimpijske igre u Tokiju i Enes Mešanović, direktor SK “Bambi” Tuzla.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje