Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spasimo sport Tuzlanskog kantona

kampanja spasimo sport
Preuzmite sliku

Bivši sportisti i sportski radnici pokrenuli su incijativu o formiranju ministarstva koje će se isključivo baviti samo sportom

kampanja spasimo sport

Sportski savez Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Sportskim savezima općina, Fakultetom za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, sportskim organizacijama i udruženjima, pokrenuo je kampanju pod nazivom „Spasimo sport Tuzlanskog kantona“. O ovoj kampanji bilo je više riječi na danas doržanoj press konferenciji.

Kako je istaknuto, već duži vremenski period opšte stanje u sportu TK je veoma loše. Sportska javnost, klubovi i institucije Kantona su se pojedinačno javno oglašavali sa porukom da se sa ovakvim teškoćama ne mogu sami nositi. Pri tome su, kako je rečeno, tražili pomoć i Vlade i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, koje je nadležno za rješavanje ove problematike.

Na insistiranje Sportskog saveza Kantona i drugih subjekata, krajem oktobra ove godine, održan je zajednički sastanak, na kojem je odlučeno da se prema Vladi i nadležnim institucijama pokrene Incvijativa „Spasimo sport Tuzlanskog kantona”, čijom realizacijom bi se bar djelimično stanje popravilo.

Izjava: Dr. Branimir Mikić, predsjednik Sportskog saveza TK :

Kako se moglo čuti na današnjoj pres-konferenciji, neophodno je učiniti napore na uspostavljanju Ministarstva za sport, kao što je to slučaj u Sarajevskom kantonu, umjesto dosadašnjeg Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Takođe, hitno donijeti i Strategiju razvoja sporta u skladu sa Zakonom o sportu TK i Zakonom o sportu BIH, kao i utvrditi načine finansiranja sporta. Kampanja “Spasimo sport Tuzlanskog kantona” će trajati do kraja novembra ove godine.

Ova incijativa obuhvata i nekoliko konkretnih prijedloga kao što su: povećanje sredstva iz Budžeta TK namijenjena za sport u 2013 godini, na najmanje 4 miliona kao i povećanja sredstava iz općinskog Budžeta na najmanje 2%. Zakon o sportu TK i duge propise koji tretiraju ovu oblast striktno primjenjivati u praksi. Osigurati sve potrebne uslove za inspekcijski i stručni nadzor, te osigurati sve potrebne uslove za što kvalitetnije servisiranje odnosno upravljanje u sportu.

kampanja spasimo sport1

Kampanja “Spasimo sport Tuzlanskog kantona” nastavlja se u srijedu 14.novembra okrugim stolom gdje će javnost biti upoznata o reakciji vlade TK na ovu incijativu kao i o daljnjim predviđenim aktivnostima koje bi se trebale sprovoditi do kraja ovog mjeseca.

Pitanje za vas, može li formiranje novog ministarstva (Ministarstvo za sport) poboljšati situaciju u sportu na području Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba / RTV-7

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: