Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjedeća odbojka: Reprezentacija BiH u Poreču brani evropsko zlato

Preuzmite sliku

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci jutros je otputovala u Poreč, gdje će od 4. do 12. novembra braniti titulu evropskog prvaka osvojenu prije dvije godine u njemačkom Warendorfu.  

Pod vodstvom selektora Mirze Hrustemovića najuspješniji bh. sportski kolektiv u pohodu na desetu uzastupnu titulu prvaka Starog kontinenta u Međugorju je obavio dvije faze petodnevnih priprema, a završnu fazu priprema će početi večeras po dolasku u Poreč.

Kapiten bh. tima Sabahudin Delalić izrazio je zadovoljstvo formom i zalaganjem svih igrača tokom priprema u Međugorju, stalnoj pripremnoj bazi bh. tima.

“Oba ciklusa priprema obavili smo maksimalno dobro i što je najbitnije nema povrijeđenih igrača. Svi reprezentativci su spremni, u trenažnom procesu su duže vrijeme u svojim klubovima, jer je naše ligaško takmičenje u toku. Kao i uvijek, idemo na novu, desetu titulu evropskog prvaka. Sve osim zlata za nas je neuspjeh, nećemo dozvoliti da nas neko iznenadi, iako ni ovog puta to neće biti lako”, kazao je Delalić za Fenu.

Najveće konkurente u borbi za titulu bh. odbojkaši će imati u selekcijama Rusije,  Njemačke i Ukrajine.

Na EP će nastupiti 13 ekipa podijeljenih u četiri grupe. Reprezentacija BiH igrat će u B-grupi s ekipama Gruzije, Mađarske i Srbije, u A-grupi su Hrvatska, Italija i Poljska, u C-grupi Latvija, Holandija i Rusija, a u D-grupi Njemačka, Turska i Ukrajina.

Uvodni susret na EP-u odbojkaši BiH igraju 6. novembra protiv Gruzije, zatim protiv Mađarske 7. novembra, a prvu fazu takmičenja završavaju susretom protiv Srbije 8. novembra.

Polufinalni susreti igrat će se 10. novembra, dok je finale na programu 11. novembra.

Tokom EP-a u Poreču zasjedat će Generalna skupština Evropske paraodbojkaške federacije, na kojoj će biti izabran domaćin narednog EP-a.

Po Delalićevim riječima, Asocijacija sjedeće odbojke BiH uložila je zvaničnu kandidaturu da se ovo takmičenje 2019. godine, po drugi put održi u Sarajevu, nakon 1999. Kandidature su još istakli Mađarska i Poljska.

Prvu titulu evropskog prvaka odbojkaši BiH osvojili su 1999. u Sarajevu. Uslijedile su titule u Sorospataku (2001.), Laparanti (2003.), Leverkusenu (2005.), Nyregyhazi (2007.), Elblagu (2009.), Rotterdamu (2011.), zatim ponovo Elblagu (2013.) i Warendorfu (2015.).

Boje reprezentacije Bosne i Hercegovine na EP u Poreču će braniti:

Igrači: Ismet Godinjak, Adnan Manko, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Dževad Hamzić, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Beniz Kadrić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović i Adnan Kešmer;
selektor: Mirza Hurstemović; treneri: Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje