Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjećanje na hrabrog Trebinjca: Djeca iz BiH i Hrvatske na turniru ˝Srđan Aleksić˝ u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

S ciljem njegovanja vrijednosti prijateljstva i humanosti, u Tuzli se danas na Drugom memorijalnom turniru ˝Srđan Aleksić˝ okupilo 180 dječaka i djevojčica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji će se takmičiti u malom fudbalu.

Organizatori ističu da rezultati nisu toliko bitni, koliko druženje i upoznavanje djece sa univerzalnim vrijednostima, koje je iskazao Srđan Aleksić, mladić iz Trebinja, koji je u jeku ratnog ludila, 21. januara 1993. godine, poginuo spašavajući od premlaćivanja Alena Glavovića, prijatelja islamske vjeroispovijesti.

˝O ovom i drugim pozitivnim djelima koja su se dešavala prije njihovog rođenja, djeca koja su rođena 2000. godine i mlađa, treba da uče i znaju, kako bi shvatili bit drugarstva˝, poručio je Samir Neimarlija, iz Udruženja ˝Radničke sportske igre˝, koji je organizator ovog sportskog događaja.

Rade Aleksić, Srđanov otac, koji je na sinovoj posmrtnici napisao da je ˝umro vršeći svoju ljudsku dužnost˝, zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći u Tuzlu. No, poslao je audioporuku, kojom se zahvalio učesnicima i organizatorima turnira.

˝Turnir ima svoju vrijednost jer se sastaje mladost iz bivše Jugoslavije i jer omogućava mladima da prevaziđu ono što smo mi, stariji, zabrljali. Kod mladih treba probuditi osjećaj da se život odvija šire od stiješćenih granica država i zlih umova. Samo to može donijeti mir i stati zlu na glavu, kako se ne bi moglo širiti˝, poručio je Aleksić.

Učešće na turniru uzele su slijedeće ekipe dječaka uzrasta 2003. godište: Sloboda iz Tuzle, NK Vinkovci, Hypo Limač iz Osijeka, Bambi iz Tuzle, Romari iz Viteza, Akademija Sava Milošević Bijeljina i Bratstvo iz Gračanice. Djevojčice su uzrasta 15 godina i mlađe, a dolaze iz klubova: Sloboda, Sloga iz Petrova i Gradina iz Srebrenika.

Memorijalni turniri su, prema mišljenju Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, potrebni jer njeguju sjećanje na plemenite i humane ljude, a Mirsad Gavranović, inicijator turnira, izjavio je da je zainteresiranost bila velika.

˝Javilo nam se još klubova i škola fudbala koji zbog vremenske ograničenosti nisu mogli nastupiti ovaj put. Uskoro ćemo organizirati i neke druge događaje. Već smo razgovarali sa atletičarkom Kadom Delić-Selimović i u maju ćemo organizirati atletski miting za djecu sa posebnim potrebama. Također, Tuzlaci će biti u prilici vidjeti najbolje svjetske, evropske i državne timove u sjedećoj odbojci. Ljudi svih narodnosti, koji su izgubili dio tijela, igrat će u Tuzli, a doći će iz Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije i BiH˝, najavio je Gavranović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje