Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski biciklista promijenio državljanstvo: Takmičit će se pod zastavom Francuske

Preuzmite sliku

Ruski biciklista Pavel Sivakov uzeo je francusko državljanstvo nakon što je dobio dozvolu Međunarodne biciklističke federacije (UCI) saopštio je u petak njegov tim INEOS Grenadiers, javlja Anadolu Agency (AA).

“U srijeduUCI je službeno odobrio Pavelu Sivakovu promjenu državljanstva iz ruskog u francusko. Oba biciklistička saveza su obaviještena i to sada omogućava Sivakovu da se takmiči pod francuskom zastavom na državnim i svjetskim prvenstvima, kao i olimpijskim igrama“, navodi se u saopštenju.

Sivakovu (24) su roditelji Rusi, rođen je u Italiji, a odrastao je u Francuskoj.

“Francuska je mjesto gdje sam odrastao i školovao se i gdje sam se zaljubio u vožnju bicikla što me dovelo do takmičenja. Želio sam postati francuski državljanin i ranije i podnio sam zahtjev UCI-ju, ali s obzirom na ono što se trenutno događa u Ukrajini, želio sam to ubrzati“, rekao je Pavel Sivakov.

Naglasio je da bi za njega bilo ostvarenje sna kada bi se takmičio za Francusku na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Dodao da je protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini, kao i da su njegove misli uz ukrajinski narod.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije. Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje