Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija suspendovana sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine

Preuzmite sliku

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

Olimpijska reprezentacija Rusije je suspendovana za naredne Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu, u Južnoj Koreji jer su njeni sportisti koristili nedozvoljena stimulativna sredstava.

Prema pomenutoj odluci MOK-a saopštenoj jučer u Lozani, ruski sportisti za koje bude utvrđeno da nisu koristili nedozvoljena stimulativna sredstva moći će nastupiti pod imenom “Olimpijski sportista iz Rusije”, odnosno kraticom OAR.

U tom slučaju, sportisti neće moći nastupati pod ruskom zastavom, a ukoliko osvoje zlatnu medalju neće se čuti ni državna himna Rusije.

Međunarodni olimpijski komitet je Vitalyju Mutkou, nekadašnjem ministru sporta Rusije, također, zabranio učešće na Zimskim olimpijskim igrama u bilo kakvoj ulozi.

Odluka MOK-a je uslijedila nakon okončanja istrage koja je trajala godinu i pol u vezi sa tvrdnjama o dopingu u organizaciji ruske države na Igrama 2014. u Sočiju kada je Rusija bila domaćin.

U Izvještaju se iznose dokazi o, kako se navodi, “sistematskoj manipulaciji anti-dopinških pravila i sistema”, kojima su potkrijepljene ranije optužbe o upletenosti Vlade Rusije u varanje prije i tokom ZOI-a održanima prije četiri godine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje