Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rio 2016: Ceremonijom otvorenja Olimpijske igre zvanično počele (FOTO)

Preuzmite sliku

Ceremonijom otvorenja, koja je održana sinoć na stadionu Maracana, zvanično su počele 31. po redu Ljetnje olimpijske igre u Rio de Janeiru, javlja Anadolu Agency (AA).

Do 21. augusta Brazil će biti sportski centar svijeta, a preko 10.000 sportista iz 206 zemalja boriće se za odličja u 28 sportova. Biće podijeljeno 2.488 medalja, i to 812 zlatnih, 812 srebrenih i 864 bronzane. Po prvi put na Olimpijskim igrama nastupiće i Olimpijski tim izbjeglica koji je tokom sinoćnje ceremonije otvorenja imao poseban status i privukao posebnu pažnju.

“Drage izbjeglice, vi šaljete poruku milionima ljudi koji su u istoj situaciji kao vi širom svijeta. Morali ste napustiti svoje domove zbog nasilja, gladi ili zbog toga što ste drugačiji. Na ovim Olimpijskim igrama dočekaćemo vas kao bogatstvo našeg jedinstva i različitosti“, kazao je između ostalog Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

U programu ceremonije otvorenja igara učestvovalo je 300 plesača i 5.000 volontera, koji su koristili čak 12.000 kostima. Procjene su da je direktan prenos otvorenja Olimpijskih igara u Riju gledalo oko tri milijarde ljudi.

Olimpijski plamen zapalio je maratonac Vanderleu Cordeiro de Lima, koji je na igrama u Atini 2004. godine tokom trke napadnut od jednog gledaoca zbog čega je izgubio lidersku poziciju i na kraju se morao zadovoljiti bronzanom medaljom. Plamen su mu kroz stadion donijeli teniser Gustavo Kuerten i košarkaš Hortencio Marcaro.

Osim Olimpijskog tima izbjeglica, koji će se nadmetati pod zastavom IOC-a, po prvi put na igrama pojavile su se dvije zemlje, Kosovo i Južni Sudan.

Tokom 17 dana Olimpijskih igara biće održano ukupno 306 takmičenja, koja će biti održavana na 37 sportskih kompleksa.

Najbrojniji olimpijski tim u Riju imaće Sjedinjene Američke Države koje su došle sa čak 554 sportista, dok će najmanje svojih predstavnika imati Tuvalu samo jednog atletičara Etimonija Timuanija.

Američki sportisti su i najuspješniji u istoriji Olimpijskih igara. Do sada su nastupili na svim igrama, izuzev u Moskvi 1980. godine i osvojili su 975 zlatnih, 757 srebrnih i 669 bronzanih medalja. Na igrama u Riju se očekuje da Amerikanci dođu do svog 1.000. olimpijskog zlata.

Pretpostavlja se da troškovi organizacije Olimpijskih igara u Rio de Janeiru iznose 10,7 milijardi eura.

Iz našeg regiona najbrojniji olimpijskim tim imaće Srbija sa 103 sportista koji će se takmičiti u 14 sportova. Slijedi ih Hrvatska sa 87, dok je Slovenija u Brazil otišla sa 67 sportista. Olimpijski tim Crne Gore broji 34 sportista, BiH 11, Kosova osam i Makedonije pet. Gotovo sve zemlje nastale raspadom bivše SFR Jugoslavije imaju ozbiljne kandidate za medalje, izuzev Makedonije, čijih je pet sportista na igrama zahvaljujući pozivnicama, a ne ispunjenim olimpijskim normama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,