Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Red Bull Paper Wings 2019: Okrunjeni najbolji piloti papirnatih aviona na svijetu (FOTO | VIDEO)

Preuzmite sliku

Svjetsko finale Red Bull Paper Wingsa za 2019. godinu u Hangaru-7 u Salzburgu okupilo je proteklog vikenda 176 pilota papirnatih aviona iz 58 zemalja i ponudilo žestoku dvodnevnu borbu za titule prvaka svijeta u tri kategorije.

Na 437 kvalifikacionih takmičenja ove godine učestvovalo je više od 52.000 zaljubljenika u papirnate avione širom svijeta, a kulminacija sezone bila je upravo u Salzburgu gdje je održano peto izdanje Svjetskog finala Red Bull Paper Wingsa. Tri kategorije u kojima su se piloti natjecali bile su „najduža udaljenost“, „najduže vrijeme“ i „akrobatska vještina“. Piloti su morali da se kvalifikuju za superfinale kroz eliminacijsku rundu.

Očekivanja su bila velika za superfinale u akrobatskoj vještini, gdje piloti lansiraju svoje avione u jednominutnoj kreativnoj prezentaciji. Pobijedila je jedina žena koja je ušla u ovogodišnje superfinale u bilo kojoj kategoriji i prva žena ikad koja je osvojila Red Bull Paper Wings prvenstvo, Kateryna Ahafonova iz Ukrajine. Za svoju sjajnu izvedbu s elementima ritmičke gimnastike jedina je dobila ocjenu 10 za savršen nastup.

„Još uvijek ne mogu da vjerujem da sam pobijedila. Ne mogu opisati kako se osjećam. Svaki dan sam trenirala, možda sam zbog toga ostvarila ovakav rezultat, ne znam. Ovo je ostvarenje sna”, rekla je presretna Ahafonova.

Krajnje neizvjestan dvoboj razvio se u finalu kategorije „najduže vrijeme“ između Australca Camerona Clarka i Britanca Vincea Scholla, a završilo je pobjedom Clarka čiji papirnati avion je u zraku proveo 13.33 sekunde. „Nisam očekivao da ću stići na Svjetsko finale u Austriji, a kamoli da ga osvojim! Ovo mi je prvi put ne samo u Austriji, već i u Evropskoj uniji. Bilo je fantastično. Hangar-7 je prelijep i nevjerovatno je takmičiti se sa ljudima iz toliko mnogo zemalja“, istakao je Britanac.

Večer je doživjela vrhunac superfinalom u kategoriji „najduža udaljenost“ u kojoj su pobjednike često odlučivali milimetri. Amerikanac Jake Hardy je na kraju slavio, bacivši svoj avion na udaljenost od 56,61 metara, pretekavši Lazara Krstića iz Srbije. „Pobijediti ovdje je nevjerovatno. Kada sam vidio da će se održati kvalifikacije u Long Beachu, pomislio sam da ću ići gledati profesionalne bacače papirnatih aviona, a u sljedećem trenutku sam bio u svjetskom finalu! Nema ništa poput ovog“, prokomentarisao je Hardy svoju pobjedu.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u sve tri kategorije, Anela Berbić, Srđan Stojanović i Asmir Smajlović, nastupili su u eliminacijskoj rundi, ali nisu uspjeli ostvariti plasman u superfinale.
Svjetsko finale Red Bull Paper Wingsa 2019, konačni rezultati:

Najduže vrijeme: 1. Cameron Clark (Australija), 13.33 sekundi; 2. Vince Scholl (Velika Britanija), 12.25; 3. Marek Lentsius (Estonija), 10.59.

Akrobatska vještina: 1. Kateryna Ahafonova (Ukraina), 27 poena; 2. Tomasz Chodyra (Poljska), 25 poena; 3. Zachary Horowitz (SAD) i Taichi Deguchi (Japan), 23 poena.

Najduža udaljenost: 1. Jake Hardy (SAD), 56.61 metara; 2. Lazar Krstić (Srbija), 52.28; 3. Robert Teršek (Slovenija), 46.36 metara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje