Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi put od nesreće objavit će slike Michaela Schumachera

Preuzmite sliku

Prije tačno sedam godina i mjesec dana po mnogima najbolji vozač u F1 svih vremena Michael Schumacher (52) teško je pao na skijanju i od tad se jako malo zna o njegovom stanju. Ali to će se ubrzo promijeniti…

Michaelova porodica je spremna. Dopustit će TV ekipi da uđe u kuću u kojoj se Schumi oporavlja nakon teškog pada na skijanju 2013. godine. Bio je na više operacije, u šestomjesečnoj induciranoj komi, a sad se oporavlja na kućnoj njezi. Njegove fotografije ni snimke niko nije vidio od pada, a stiglo je vrijeme da cijeli svijet vidi u kakvom je stanju legendarni vozač.

Njemački dvojac Michael Wech i Hanns-Bruno Kammertons snimaju dokumentarac jednostavnog i jasnog naziva – ‘Schumacher’ za kojeg se još ne zna kad će izaći. Ta će ekipa na korištenje dobiti ekskluzivne slike iz doma u kojem se trenutno oporavlja po mnogima najbolji vozač u historiji Formule 1. U njemu će učestvovati i Michaelova supruga Corinna te Schumijev otac Rolf, kći Gina-Maria i sin Mick koji će sljedeću sezonu voziti za Haas.

– Film prikazuje Michaelovu impresivnu karijeru, ali i mnogo lica kompleksne ličnosti – objasnila je Sabine Kehm, glasnogovornica porodica Schumacher.

Podsjetimo, Michael, inače iskusan skijaš, je tog kobnog 29. decembra 2013. godine odlutao sa staze u francuskim Alpama, pao i udario glavom u stijenu. Kaciga mu je spasila život, ali svejedno je bio teško povrijeđen. Dvaput su ga operisali i stavili u umjetnu komu. Nakon toga o njemu se zna jako malo.

Michael Schumacher (52) je budan, diše, srce mu ima lijep ritam. Vjerovatno može i sjesti, čak možda i napraviti neki korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga, rekao je renomirani neurolog Erich Riederer u dokumentarnom filmu francuskog TMC-a, čije riječi prenosi italijanska Gazzetta dello Sport. Povremeno ga posjećuje i Jean Todt, predsjednik Svjetske automobilističke federacije (FIA) koji je istaknuo da Schumi prati put svog sina:

  • – Naravno da ga prati. Bili bismo prezadovoljni da imamo novog Schumachera u Formuli, a Michaelu ću uvijek reći isto: bori se. U odličnim je uslovima i ima vrhunsku njegu – rekao je Todt.

    Dosad je sve samo bilo na prenesenoj pisanoj riječi. Nije poznato kad će dokumentarac izaći, ali u njemu bi trebali saznati kako Schumacher izgleda nakon svih ovih godina.

    Hronologija Schumijeve nesreće:

    29. decembra 2013. – Michael Schumacher teško je povrijedio glavu u padu na francuskom skijalištu blizu Meribela. Sa sinom Mickom spuštao se po Combe de Saulireu ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao u zrak. Istog dana prebačen je u bolnicu Moutiers, pa poslije i u onu u Grenobleu, specijalizovanu za povrede glave. Stavljen je u komu kako bi se spriječilo otjecanje mozga.

    30. decembra 2013. – Iz bolnice javljaju da se Michael bori za život te da postoji opasnost da se nikada ne probudi iz kome

    2. januara 2014. – Liječnici su objavili početak buđenja iz kome.

    2. januara 2014. – Najtužniji rođendan Michaela Schumachera. U bolnicu stižu brojne poruke podrške, no stanje je nepromijenjeno.

    6. januara 2014. – Prve poruke ohrabrenja. Mediji javljaju kako je Michael pokazao mali napredak te da više nije u životnoj opasnosti.

    12. januara 2014. – Počinju nagađanja o buđenju iz kome. Dan poslije Schumacheru su testirali mozak kako bi vidjeli mogu li ga početi buditi.

    22. januara 2014. – Nakon niza ohrabrujućih vijesti iz Grenoblea pojavila se bojazan da bi Schumacher mogao ostati u komi do kraja života.

    30. janura 2014. – Iz liječničkog tima potvrdili su da ga bude iz kome. Michael je na kratko otvorio oči. Liječnici nastavljaju proces buđenja u sljedećih mjesec dana. U međuvremenu dolaze brojne poruke podrške prijatelja, navijača, obožavatelja…

    2. marta 2014. – Vijesti nisu dobre. Brojni ugledni neurokirurzi potvrđuju kako se boje da se Michael nikada neće u potpunosti oporaviti te da ga samo čudo može spasiti.

    12. marta 2014. – Glasnogovornica je potvrdila da Michael daje znakove ohrabrenja iako sada već ima samo 55 kilograma.

    29. marta 2014. – Schumacher je u komi već tri mjeseca, no ljekari i porodica uvjereni su da će se izvući.

    3. aprila 2014. – Naznaka odličnih vijesti. Menadžerica je potvrdila kako Michael pokazuje znakove poboljšanja te da nije istina da leži u vegetativnom stanju.

    4. aprila 2014. – Sabine Kehm javlja da se Schumi na trenutke budi i da je pri svijesti. Sredina juna 2014. – Prebačen je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel.

    16. juna 2014. – Schumacher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio u Univerzitetsku bolnicu u Lausannei.

    9. septembra 2014. – Napustio Lausanneu i preselio u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak.

    Novembar 2014. – Izvori javljaju da je Schumacher paraliziran, u kolicima i da ne može govoriti.

    Decembar 2014. – Izvori javljaju da je Schumacher sve bolje te da je počeo prepoznavati članove porodice i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.

    Januar 2015. – Pojavila se informacija da je Michael prepoznao lica svoje djece, porodica je demantirala te navode.

    Mart 2015. – Schumacherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 miliona eura.

    Septembar 2015. – Svjetski mediji objavili su da je Schumacher izgubio 40 posto tjelesne težine i da ima oko 40 kilograma, porodica je to demantirala.

    Decembar 2015. – Objavljeno je da Schumacher može hodati, porodica je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala.

    Jula 2016. – Stanje je jako teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je glasnogovornica Michaela Schumachera.

    Septembar 2016. – Porodica je tužila njemački magazin koji je napisao da Michael može hodati.

    Septembar 2017. – Pojavila se informacija da će Schumacher uskoro na operaciju u SAD. To je također demantirano.

    Decembar 2017. – Još se nije predao, bori se, rekao je Jean Todt, Schumijev bivši šef u Ferrariju.

    Mart 2018. – Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurokirurg Colin Shieff, koji nije liječio Schumachera, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju.

    August 2018. – Pojavila se vijest da je Michaelova supruga Corinna kupila veliko imanje na Mallorci za 30 miliona eura čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Michaela.

    Novembar 2018. – U javnosti se pojavilo pismo Corinne Schumacher njemačkom muzičaru Saschi Herchenbachu, a u njemu je napisala kako je “Michael veliki borac i neće se prestati boriti”

    29. decembar 2018. – Prošlo je tačno pet godina od Schumijeve nesreće na skijanju.

    Septembar 2019. – Le Parisien javlja kako Schumacher pod lažnim imenom odlazi na terapiju matičnim stanicama u Pariz.

    Decembar 2019. – Velike stvari počinju malim koracima, zagonetno je rekla Corinna Schumacher

    Septembar 2020. – Konačno prava istina: Schumi je budan, diše i može napraviti neki korak uz pomoć drugih. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje