Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvakinja BiH u plivanju Iman Avdić za nove medalje se sprema u plasteniku

Preuzmite sliku

Uz malo kreativnosti, dovitljivosti i želje – Trinaestogodišnja Iman Avdić, juniorska prvakinja BiH u plivanju pronašla je način kako da vježba i u doba pandemije.

Svakom sportisti period kada nije u mogućnosti da trenira kako je navikao, teško pada. Ipak, Iman Avdić i njen otac Evelin pronašli su način za trening.

Uz malo kreativnosti  i dobre volje, osmislili su svoj izum. Djedov plastenik u Doboj Jugu pretvoren je u prostor za plivanje. Tu je smješten bazen veličine 3×2, a uz konopac koji pomaže za stvaranje otpora dok pliva u mjestu, Iman svakodnevno vježba.

“Pa ovo je na neki način jako čudno za mene, ali sve se može obaviti kao i prije samo na malo drugačiji način”, kaže Iman.

Trinaestogodšnjakinja drži državne rekorde na 50 i 1500 metara slobodnim stilom, 100, 200, 400 metara mješovitim stilom te 200 metara delfin, leđno i prsno.

Lagano nije, ali ona i njen otac, koji joj je ujedno i trener, snalaze se – ne posustaju od vježbanja.

“U Ovom periodu treninzi funkcionišu kako se snađemo. Prvo smo krenuli sa treninzima na suhom, to smo radili svakodnevno. Pošto živimo u Sarajevu penjali smo se na Bjelašnicu. Nakon toga smo došli na ideju da bismo mi mogli pokušati da plivamo na način da plivamo u mjestu, a da čuvamo osjećaj za vodu i uspjeli smo to učiniti sa ovim našim malim izumom”, kazao je Elvedin za Reuters.

Iman, sada uživa u treninzima.

“Moj trener ima isti režim kao i prije, samo što sada tradimo na minute, a prije smo radili na metražu”, navela je.

Naravno, ovakav vid treninga je prijelazno rješenje.

“Meni je jako lijepo ovdje i sretna sam što mi je omogućeno da plivam. Ja se mogu ovome prilagoditi samo što mi jako fali bazen”, kaže.

Juniorska prvakinja BiH, koja je članica plivačkog kluba Sport Time Sarajevo, nada se da će uskoro biti u mogućnosti vratiti se ne samo bazenu, već i takmičenjima. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,