Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvak iz naroda: Khabib odlazi na selo stvarati nove šampione

Preuzmite sliku

Potiče iz ruralnih krajeva Dagestana, ‘ludih planina’ u Sildiju, kako ih je nazvao, iz porodice u kojoj su dječaci živjeli s očevima odvojeni od majki i sestara. Otac mu je ostavio dvoranu punu budućih šampiona, piše 24sata.

Želim biti prvak u oktogonu i izvan njega kao što je to bio Muhammad Ali. Želim da me se pamti kao najboljeg borca lake kategorije i velikog čovjeka u nasljedstvu koje ću ostaviti, rekao je Khabib Nurmagomedov prije tri godine uoči okršaja u kojem je demolirao Edsona Barbozu.

Bila je to posljednja borba prije nego što je protiv Ala Iaquinte osvojio pojas, a zatim ga odbranio tri puta, poduhvat koji je prije njega uspio samo velikoj trojci – BJ Pennu, Bensonu Hendersonu i Frankieju Edgaru.

A izuzev činjenice da je u karijeri ostao neporažen sa savršenim skorom 29-0  (13-0 UFC) te da nije izgubio jednu-jedinu rundu, ono što Khabiba izdvaja iz pokera prvaka lake kategorije su humanizam i ljubav prema društvu, skromnost koju je naslijedio od oca i majke, susretljivost ljudima diljem svijeta i velika radna etika prožeta vanzemaljskom motivacijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on

Potiče iz ruralnih krajeva Dagestana, ‘ludih planina’ u Sildiju, kako ih je nazvao, iz porodice u kojoj su dječaci živjeli s očevima odvojeni od majki i sestara. Nikad se nije sramio svog porijekla i u sveopćem globalnom rastu imena nije zaboravio odakle je došao. Pokojni otac Abdulmanap Nurmagomedov držao ga je čvrsto na zemlji vrijednostima koje mu je usadio dok je još bio dječak.

Nije pohitao za rastrošnim životom prvi put kad je zaradio ozbiljniji novac već je omogućio ljudima oko sebe lagodniji život za sve poštovanje i mogućnosti koje su oni tokom života pružili njemu.

I stoga će se pod penzionerskedane vratiti odakle je potekao – na selo u Dagestanu gdje mu je otac ostavio dvoranu prvaka, dvoranu koja vrvi mladim talentima i od kojih će Khabib pokušati napraviti neke nove šampione.

A ima li boljeg čovjeka za to od jednog od najvećih svih vremena? Možda je iz oktogona otišao, ali još ćemo ga gledati pored njega.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje