Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ponos BiH: Reprezentacija sjedeće odbojke je najtrofejnija u BiH, a Ermin Jusufović jedan od “zlatnih” Zmajeva

Preuzmite sliku

Kada se spomenu Zmajevi Bosne i Hercegovine, većina ljudi pomisli na fudbalsku reprezentaciju. Međutim, reprezentacija u sjedećoj odbojci također ima Zmajeve koji sa ponosom nose dres naše zemlje.

Do sada su ovi zlatni momci osvojili čak tri Svjetska prvenstva, a deset puta su osvojili tron Evrope. Jedan od zlatnih Zmajeva je i Ermin Jusufović, član kluba Sinovi Bosne iz Lukavca te reprezentativac Bosne i Hercegovine. Ermina je u svojoj 16. godini nagazio na minu te doživio teške tjelesne povrede, a 31. maja će napuniti 41 godinu. Za Ermina je poseban osjećaj braniti boje naše zemlje, a govorio je o tome kakav je osjećaj igrati za reprezentaciju.

“Sa svakim novim pozivom za učešće na takmičenju sa reprezentacijom dolazi i novi osjećaj zadovoljstva i ponosa. Sam susret sa kolegama iz reprezentacije sa sobom nosi posebnu draž. Iščekivanje utakmice u pravilu donosi posebnu emociju, ali i strah, a sve u zavisnosti od protivnika i značaja utakmice. Kada utakmica krene, fokus se mijenja i uglavnom je na lopti i individualnim zaduženjima od strane selektora. Najjači izliv emocija i zadovoljstva je uglavnom nakon utakmice, a posebno nakon osvojene medalje“, kaže reprezentativac Jusufović, za Tuzlanski.ba.

  • Također, Ermin je istakao i svoja najveća postignuća i nagrade.

    “Kada su u pitanju najvažnije dostignuća, sa ponosom ističem da sam osvajač zlatne, srebrne i Evropske medalje na sljedećim takmičenjima: Paraolimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo, Svjetski kup te Euroliga. Najznačajnija individualna priznanja su najbolji bloker Paraolimpijskih igara u Tokiju te dva puta na Svjetskom kupu, najbolji sportista Općine Lukavac, Tuzlanskog Kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine”, sa ponosom ističe Jusufović.

  • U razgovoru sa predsjednikom kluba Sinovi Bosne Vehbijom Tokićem saznajemo da su zadovoljni ulaganjem nadležnih organa kako za njihov klub, tako i za ostale invalidske klubove.

    “Kad je u pitanju ulaganje nadležnih organa u klubove osoba sa invaliditeta u svojstvu predsjednika kluba Sinovi Bosne Lukavac smatram da je podrška  grada Lukavca, Tuzlanskog Kantona te Federacije BiH veoma dobra”, pojašnjava Tokić.

    Pored podrške vladajuće strukture, potrebna je i podrška s tribina, koja je nažalost sabija za ovakve klubove. Poređenja radi kada se fudbalska reprezentacija BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo 2014. Godine, hiljade navijača je dočekalo Zmajeve u Sarajevu. Međutim, osvajače Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci je dočekao znatno manji broj.

  • Sjajna prilika da se ovo promijeni je i novembar 2022, jer će tada Bosna i Hercegovina biti domaćin Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje