Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeo 7. međunarodni atletski miting Zenica 2016, nastupa i Amel Tuka

Preuzmite sliku

Sedmi međunarodni atletski miting Zenica 2016 svečano je otvoren danas u 17:30 sati uprkos jakoj kiši koja pada u gradu na obalama Bosne, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanom otvaranju atletskog mitinga obratio se Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora i Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.

“Želimo da svi gosti znaju da su dobrodošli u naš grad i želimo da se i pored lošeg vremena dobro osjećaju i uživaju u kraljici sportova. Svim atletičarima želim dobre rezultate, a onima koji jure normu upravo tu normu da ispune u Zenici i da im pođe to za rukom”, rekao je Kaknjo.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Zenice Selver Keleštura je čestitao organizatorima, a svim sportistima je poželio dobre uspjehe i da ostvare rezultate koje su zamislili.

Nagradni fond mitinga je 10.200 eura, a takmičari će se takmičiti u 15 kategorija, osam muških i sedam ženskih, a takmičari dolaze iz Alžira, Bjelorusije, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Jamajke, Južnoafričke Republike, Katara, Kenije, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Venecuele i domaćina mitinga, Bosne i Hercegovine.

Do tada su održana takmičenja u bacanju kugle za žene u kojoj je najbolji rezultat ostvarila Espinoza Ahyamara s hicem od 17,74 metara. U kategoriji kladivo za muškarce, najbolji hitac bacio je Wagner Domingos iz Brazila sa 72,06 metara, a u ženskoj konkurenciji Rosa Rodrigues iz Venecuele sa hicem od 66,37 metara.

Ajna Sivac bila je najbolja u trci na 300 metara sa vremenom 49,60 sekundi, a u 200 metara juniori najbolji je bio Semir Avdić sa vremenom 22,43 sekundi.

U trci na 100 metara u kolicima najbolji je bio Srećko Jorgić s vremenom od 30 sekundi.

U konkurenciji diska za žene najbolja je bila Veronika Domjan iz Slovenije s hicem od 58,82 metara.

U skoku u dalj za žene najbolji rezultat ostvarila je Ana Medić s 5,98 metara.

U dosadašnjem toku takmičenja, Dejan Mileusnić, bh. bacač koplja, uspio je izboriti normu za Evropsko prvenstvo s hicem od 80 metara i 11 centimetara te tako zaradio prvo mjesto u konkurenciji koplje za muškarce.

U trci 100 metara za muškarce najbolji je bio Blaž Brulc iz Slovenije sa vremenom 10,89 sekundi., a za žene Ivana Lončarek iz Hrvatske s rezultatom 12,17 sekundi.

Na mitingu će nastupiti i 10 olimpijaca te najbolji bosanskohercegovački atletičar, Amel Tuka u kategoriji na 800 metara, a ta trka je po rasporedu u 18:40 minuta. Ulaz na miting je besplatan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,