Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeli skokovi sa Starog mosta: Za titulu najboljeg takmiči se 31 skakač

Preuzmite sliku

Tradicionalni 456. skokovi sa Starog mosta počeli su u nedjelju tradicionalnim bacanjem karanfila u rijeku Neretvu, odavanjem počasti skakačima koji su izgubili živote braneći Stari most, Mostar i Bosnu i Hercegovinu, te intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Skokove, 456. po redu, je svečano otvorio gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je kazao kako je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u gradu na Neretvi prepoznata od turista koji su posljednjih dana preplavili ulice toga grada te im ovom prigodom poželio dobrodošlicu.

Ovo je  inače prvi puta da se Mostar aktivno uključio u organizaciju skokova.

Za sve one koji žele osvojiti prestižnu titulu šampiona u skokovima sa Starog mosta je ovo veliki dan, zbog čega kandidati od jutarnjih sati u nastojanju izvedbe što boljeg skoka odmjeravaju Neretvu, luk UNESCO-ovog spomenika i visinu od preko 20 metara.

Ove godine na mostarskim skokovima nastupit će 31 skakač – 17 u kategoriji skokova na glavu i 14 u kategoriji skokova na noge.

Skakače će ove godine ocjenjivati peteročlani žiri u sastavu: Alica Jakirović (predsjednik), Samir Zukanović – Lilo, Haris Škoro, Haris Šiširak i Branko Bogičević.

Koordinatori na mostu će biti Vedran Ugljen i Đani Jakirović, koji je ujedno autor skulpture koja će se uručiti pobjednicima.

– Ocjenjivat će se prilaz skakaonici, let, upad u vodu i štrap – najavio je prije predsjednik žirija Alica Jakirović.

Titulu pobjednika ove godine branit će Dragan Milnović (skokovi na glavu) i Emel Tiro (skokovi na noge).

Na platou ispod Starog mosta usprkos vrućinama ovaj događaj uživo prate hiljade gledatelja, koji su došli iz različitih krajeva svijeta, ali i brojne domaće, regionalne i svjetske medijske kuće. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje