Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pezer cilja na finale 17. svjetskog atletskog prvenstva u Dohi

Zeničanin Mesud Pezer (25 godina), zajedno s reprezentacijom Švedske, sutra će iz Rima otputovati u Dohu (Katar), gdje se od 27. septembra do 6. oktobra održava 17. svjetsko atletsko prvenstvo.

Pezer je zadnjih 11 dana proveo u kampu u glavnom italijanskom gradu, gdje je odradio završne pripreme pred drugu nastup na SP-u. Na prošlom svjetskom prvenstvu, prije dvije godine u Londonu, s hicem od 19,88 metara, nije uspio izboriti plasman u finale.

“Finale je i ovog puta osnovni cilj, a siguran sam da ću ovog puta i ući u finale. Osjećam se dobro, zdrav sam, a i tehnika mi je dobra”, kazao je Pezer u izjavi za Fenu

On je polovinom augusta, u švedskom gradu Vaxjo, popravio vlastiti i bh. rekord, koji sada iznosi 21,48 metara, što je 16. rezultat ove godine u svijetu. Prije dvije godine prvi je put, s dužinom 21,40 metara, postao bh. rekorder, kada je oborio rekord Zlatana Saračevića.

“Konkurencija će biti žestoka, ali se ne bojim. Spreman sam se boriti, mada će u konkurenciji biti osam bacača koji su ove godine bacali preko 22 metra, a njih čak 14 imaju lične rekorde preko 22 metra. Međutim, to ne mora ništa značiti”, ističe Pezer, koji će u kvalifikacijama nastupiti sedmog dana takmičenja, 3. oktobra, iza 18.20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Pezer je prošle godine u Birminghamu nastupio na Svjetskom prvenstvu u dvorani, kada je s dužinom 21,15 metara bio peti.

U kvalifikacijama u bacanju kugle nastupit će i Sarajlija Kemal Mešić (34), koji je jučer iz Sarajeva otputovao zajedno sa srednjeprugašem Amelom Tukom, koji će nastupiti u trci na 800 metara.

Mešić je 15. juna ove godine u Sarajevu bacio kuglu na dužinu od 20,83 metra, a što je i dužina njegovog ličnog rekorda. Mešiću će ovo biti treće svjetsko prvenstvo, ali na prošlom nije nastupio. Finale u bacanju kugle bit će predzadnjeg, devetog dana, 5. oktobra, s početkom u 19.05 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje