Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Paraolimpijski tim BiH spreman za Brazil najavljuje: Obradovat ćemo građane

Preuzmite sliku

Tim Bosne i Hercegovine spreman je za Paraolimpijske igre koje će u Rio de Janeiru biti održane od 7. do 18. semptembra, javlja Anadolu Agency (AA).

BiH će u Brazilu predstaviti 14 sportista u dvije sportske discipline: sjedećoj odobojci i bacanju kugle.

– Odlična atmosfera u taboru bh. tima u sjedećoj odbojci – 

Paraolimpijski turnir u sjedećoj odbojci počinje 9. septembra. Spisak zlatnih odbojkaša na Paraolimpijskim igrama sačinjavaju Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić i Ermin Jusufović.

Za Rijo putuju i selektor Mirza Hrustemović, te treneri Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.

Reprezentacija BiH nalazi se u grupi B sa selekcijama Irana i Kine. U grupi se nalazila i Rusija koja je izbačena zbog doping skandala. S druge strane, u kvalifikacionoj grupi A paraolimpijskog turnira u sjedećoj odbojci nastupaju Njemačka, Egipat, Brazil i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Izabranike selektora Hrustemovića očekuje zahtjevan zadatak jer će u Riju igrati pod imperativom odbrane zlatne medalje sa iParaolimpijskih gara u Londonu, podsjetio je kapiten reprezentacije u sjedećoj odbojci i predsjednik bh. paraolimpijskog tima Sabahudin Delalić.

Reprezentacija na čijem je čelu, kako je rekao, najtrofejnija je reprezentacija u BiH. Svi igrači svjesni su da se od njih očekuju najbolji rezultati odnosno, “najsjajnija” medalja.

“Moram reći da smo danas stigli sa priprema zajedno sa atletičarima. Mislim da smo odradili dobar posao, maksimalno smo se spremili za ovaj podvig. Građani BiH od nas očekuju medalju, to nam je motiv, ali i psihološki pritisak. Cilj nam je finale, pokazali smo da smo bolji i donijeli smo zlatne medalje, aktuelni smo evropski i svjetski prvaci”, rekao je Delalić.

– “Vjerujemo da ćemo obradovati naše građane” – 

Hrustemović je, sa druge strane, naglasio da je zlatna medalja želja svakog sporiste, ali da je sport uvijek nepredvidiv.

“Medalja sa najboljom bojom bi nam bila želja. Ne mogu reći da nismo spremni na to, ali to je sport, treba se truditi. Vjerujem da ćemo obradovati naše ljubitelje i naše građane”, poručio je Hrustemović.

Sreću u takmičenjima i zlatna odličja bh. sportistima poželio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

“Imamo velike želje da nas naši sportisti obraduju najboljim rezultatima. Ovo su naši najbolji sportaši i ambasadori BiH. Navikli smo na njihova zlatna odličja, sve to prihvatamo normalnim, ali ko god je dan proveo u sportu, zna koliko je teško biti najbolji u svojoj mahali i gradu, a zamislite koliko je teško biti najbolji u Evropi i svijetu. Ono to rade, vraćaju se svaki put sa medaljama. Zadovoljstvo nam je da smo bili u prilici da Kanton pomogne rad ove, ali i drugih selekcija”, rekao je Konaković.

Željama se pridružila i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović. Ona je istakla da je uvjerena da će bh. paraolimpijski tim na najbolji način predstaviti BiH u Brazilu.

“Želim vam sretan dolazak i povratak, a ukoliko budemo počašćeni sa bilo kojom od medalja, to ćemo proslaviti na dobar način. I ako ne budete došli, razlog za proslavu bit će vaš povratak”, poručila je Dujmović.

Prema satnici, prva utakmica BiH sa selekcijom Ukrajine igra se 10. septembra u 01:30 sati po srednjoevropskom vremenu, druga 12. septembra (BiH- Iran) u 01:30 sati, 14. 09. BiH-Kina igraju u 23:30 sati.

Polufinalne utakmice igraju se 16. septembra nakon čega slijedi finalna, 18. septembra.

– Bacači kugle optimistični – 

Atletičari Dževad Pandžić i Dženita Klico u Riju će nastupiti u atletskoj disciplini bacanje kugle.

Pandžić ističe da očekuje plasman u finale.

“Dat ću sve od sebe da napravim što bolji rezultat. Pripreme su prošle odlično, uslovi su bili odlični, konkurencija je pravo jaka, očekujem plasman pa možda napravim i nešto više”, rekao je Pandžić.

Klico, koja je 2008. godine nastupila pod zastavom BiH na paraolimpijskim igrama u Pekingu, i ovog puta vjeruje u osvajanje medalje.

“Tada sam ušla finale, vjerujem da ću i ovog puta. Pripreme su bile dobre, imali smo podršku od zlatnih medalja. Potrudit ću se da bude dobro, ima Kineskinja dobrih bacačica kugle”, naglasila je Klico koja će kao jedino žensko u bh. timu nositi zastavu BiH na otvorenju Igara.

Ona nastupa 10.09 u periodu od 15 do 18 sati, dok Pandžić nastupa 16.09, također od 15 do 18.

Bh. paraolimpijci putuju za Brazil u nedjelju, 4. septembra. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje