Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osmanović: Uspjesi bh. sportista fantastični s obzirom na nedovoljnu podršku države

Preuzmite sliku

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović sastao se danas u Sarajevu s predstavnicima Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta BiH te s predstavnicima određenih krovnih sportskih saveza na državnom nivou, s kojima je razgovarao o finansiranju sportskih organizacija na nivou BiH te o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, javlja Anadolija. 

Na sastanku je usaglašeno da Olimpijskom komitetu BiH, Paraolipijskom savezu, strukovnim savezima treba jedna adresa kojoj će se obraćati i inicirati određene probleme kako zakonske tako i finansijske prirode, a koje bi rješavalo Vijeće ministara BiH.

Osmanović je istakao da se za sportske saveze registrovane na nivou države trebaju izdvojiti mnogo veća finansijska sredstva od trenutnih.

“Danas 50 posto finansijksih sredstava ide savezima, 50 posto ide klubovima. Smatramo da savezi trebaju imati veća finansijska sredstva, koja bi takođe bila stalna, da bi oni mogli planirati svoje budžete. Evo, 2018. godina je već počela, a sportski savezi te Olimpijski i Paraolimpijski komitet BiH ne znaju koja su to finansijska sredstva koja mogu očekivati od Vijeća ministara BiH”, izjavio je Osmanović nakon sastanka.

Na sastanku je otvoreno i pitanje izmjena Zakona o sportu BiH, prema kojima bi se iz državnog budžeta trebale finansirati isključivo reprezentativne selekcije BiH, kao i sportski savezi koji su registrovani na državnom nivou.

“Uspjesi naših sportista na međunarodnim takmičenjima su zaista fantastični, gledajući koju logistiku i podršku imaju od države. Ona je zaista nedovoljna”, rekao je Osmanović.

Istakao je da je ministarstvo koje on vodi pokušalo napraviti bazu podataka o tome kolika su izdvajanja za sportske aktivnosti na svim nivoima u BiH.

“U 2016. godini, ta izdvajanja su bila oko 10 miliona KM, u 2017. otprilike ista cifra i smatramo da je to nedovoljno. Ponovo pozivam svoje kolege, ministre na entitetskom i kantonalnom nivou da se izbore da u rebalansima budžeta za 2018. godinu shvate težinu problema s kojima se susreću naši sportisti i sportski savezi i iznađu mogućnost većeg izdvajanja za sportske aktivnosti”, kazao je bh. ministar.

Mirsad Đonlagić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i preglagač izmjena Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je odnos države prema sportu neprihvatljiv.

“Oni su i u zakonu pozicionirani na način koji ne obezbjeđuje ni statusnu poziciju državnih saveza, ni državnih reprezentacija na adekvatan način”, rekao je Đonlagić.

Istakao je da javnost u BiH nije ni svjesna problema da se izdvoji minimum potrebnih sredstava za takmičenje na najvišim evropskim i svjetskim nivoima.

“Nadamo se da će ovo biti jedan od prvih sastanaka koji će biti prekretnica u promjeni statusa i odnosa države prema reprezentacijama”, poručio je Đonlagić.

Dodao je da bi usvajanje izmjena i dopuna Zakona o sportu bilo najbolji izraz spremnosti da se pomogne i pruži prilika mladim ljudima i sportistima da svoj rad materijalizuju na najbolji mogući način donoseći BiH potrebne pozitivne rezultate koji u svijetu odjekuju kao senzacija.

“Status sporta mora biti neupitan, organizovan na mnogo bolji način i pozicioniran samo na način kako je to i u drugim zemljama, a znači i da Olimpijski komitet i državni savezi budu u svom temeljnom aktu organizirani na potpuno drugi način, a ne da to bude kao jedna udruga građana koja ima jedan potpuno nedifinisan status”, poručio je Đonlagić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje