Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Olimpijski tim BiH stigao u Rio

Preuzmite sliku

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine stigao je Rio de Janeiro gdje će nastupati na Olimpijskim igrama koje će se u tom brazilskom gradu održati od 5. do 21. augusta, javlja Anadolu Agency (AA)

Bosanskohercegovački olimpijci imali su neočekivanih poteškoća prilikom polaska zbog nepredviđene situacije i štrajka radnika Air France. Moralo je doći do promjene i izmjene već utvrđenog rasporeda putovanja pa je Olimpijski tim BiH preko Zagreba jučer stigao Pariza, odakle je u 23 sata avionom odletjeo za Rio, saopštio je ranije Olimpijski komitet BiH.

 • olimpijski-tim-bih-stigao-u-rio-2016
 • Bosna i Hercegovina po prvi put od svog osamostaljenja na Olimpijske igre ide s nadom da bi mogla doći do olimpijske medalje.

  Među 11 bh. sportista, ta nada je Amel Tuka, trenutno jedan od najboljih srednjoprugaša svijeta. Tuka je prošle godine osvojio bronzu u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu i na mitingu Dijamantske lige istrčao 1:42,51 minut što je najbolje vrijeme prošle sezone u svijetu.

  Ove godine je osvojio četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu na 800 metara. U olimpijskom timu BiH je najviše atletičara. Osim Tuke tu su još maratonka Lucia Kimani, te bacači kugle Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer, ali osvajanje medalje nekoga od njih bilo bi ravno senzaciji. U Riju se zapažen rezultat može očekivati još od Damira Džumhura, 77. tenisera svijeta.

  Na Olimpijskim igrama u Riju BiH će predstavljati i Mirza Bašić (tenis), Larisa Cerić (judo), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo (plivanje).
  Ljetne olimpijske igre, 31. po redu, u Rio de Janeiru održaće se od 5. do 21. augusta. Očekuje se učešće više od 10.500 sportista iz 207 zemalja. Održaće se 306 takmičenja u 41 disciplini u 28 sportova. Najbrojniji olimpijski tim trebale bi imati Sjedinjene Američke Države sa čak 555 sportista, slijedi ih domaćin Brazil sa 465, Kina sa 413 i Australija sa 410. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje