Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održano III Kantonalno takmičenje u badmintonu “Zajedno s drugima, a ne pored drugih”

Preuzmite sliku

Danas je u sportskoj sali JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla u saradnji navedene ustanove i UG Badminton klub „Tuzla“ održano badminton takmičenje za učenike sa područja Tuzlanskog kantona.

Ono što ovo takmičenje izdvaja od ostalih jeste njegova inkluzivna komponenta. Naime, pored učenika redovnih osnovnih i srednjih škola svake godine u ovom takmičenju učestvuju i djeca sa teškoćama iz specijaliziranih ustanova ili iz inkluzivnih škola.

Sam program takmičenja je posebno koncipiran kako bi svaki učesnik osjetio zadovoljstvo učešća ili pobjede, a u tom smislu u skladu sa sposobnostima i mogućnostima učenika postoje i različita rangiranja. Takmičenje je održano u sklopu šireg programa podrške od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Ove godine u I – rangu redovnih škola najuspješnija je bila ekipa OŠ „Mejdan“ iz Tuzle, dok je na inkluzivnom nivou prvo mjesto osvojila ekipa iz JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Prvenstveni cilj druženja, smanjenja predrasuda i diskriminacije među vršnjacima bez obzira na njihove mogućnosti i sposobnosti u potpunosti je ispunjen i svi takmičari dobili su simbolične medalje te novogodišnje paketiće.

Iz razloga još uvijek loše epidemiološke situacije u široj regiji ove godine nije bilo uslova za organizaciju međunarodnog takmičenja.

Organizatori takmičenja zahvaljuju se svima na učešću uz nadu i želju da naredne godine ovo takmičenje održimo u slobodnijim uvjetima sa znatno većim brojem učesnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje