Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održani Prvi mačevalački susreti: Olimpijski sport koji u BiH nema saveza

Preuzmite sliku

U organizaciji Mačevalačkog kluba Romanija danas su održani Prvi mačevalački susreti na kojima je u osnovnoj školi “Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu nastupilo 18 takmičara iz četiri kluba.

Marijana Petronić, predsjednica MK Romanija kaže da je riječ o prvom takvom događaju u modernoj istoriji Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Zanimljivo je to što je mačevanje olimpijski sport, a što u BiH ne postoji savez. Osim tri bh. kluba, domaćina Romanije, MK Walter iz Sarajeva i MK Banja Luka, na takmičenje su došli i gosti iz Hrvatske, tačnije mačevaoci MK Split.

“Uspjeli smo da okupimo sve klubove iz BiH što se mačevanja tiče. Imamo i goste iz MK Split, a jedan od njih se takmiči u inostranstvu i veoma je uspješan. Imamo i jednog momka iz MK Banja Luka koji se, također, takmiči u inostranstvu. Jako je dobro da se takmiče i da napreduju“, kaže Petronić.

Ističe da BiH nema mačevalački savez, tako da njihov susret nije nimalo slučajan.

“Najprije tu smo da se upoznamo, da se upoznaju klubovi, da se zajedno vježba i takmiči i da se uradi nešto konstruktivno. Tri kluba su ovdje MK Banja Luka, MK Romanija i klub koji izuzetno cijenim i poštujem, iz kojeg sam zapravo potekla je MK Walter Sarajevo“, kaže Petronić.

U BiH i egzistiraju samo tri kluba, koja su došla sa svojim predstavnicima na Prve mačevalačke susrete MK Romanija.

“Naš klub postoji nepunih godina dana, a desetak godina postoje MK Banja Luka i MK Walter. Znači iza njih je jedno lijepo iskustvo. U narednom periodu mislim da će doći do pomaka. Nije se išlo ni prema formiranju saveza, niti se razmišljalo o tome, ali mislim da je pogodan trenutak da se napravi korak više. Uslovi postoje, a možda ćemo tako prije stići i do opreme. Deficitarni smo definitivno s opremom, koja se jako teško nabavlja. Teže je nabaviti opremu, nego sama njena cijena. Najbliža destinacija nam je Mađarska, a tu su još Njemačka, mislim i Italija, pa Engleska. Da biste nabavili opremu morate da platite carinu i porez, pa dok ona dođe do vas cifra se udupla. Najobičnija sablja košta 42 eura, bez ikakvih priključaka sa aluminijumskom gardom“, priča Petronić.

Predsjednica MK Romanija ističe da je jako važno što su se održali Prvi mačevalački susreti u Istočnom Sarajevu, jer su se zahvaljujući tom takmičenju zbližila tri bh. kluba.

“Sva tri kluba su izuzetno sinhronizovano djelovala posljednje dvije sedmice, jer trebalo je sve ovo organizovati. Bili smo kao jedan dobro uigran tim. Zahvaljujem se i gostima iz MK Split na podršci i zato što su tu“, naglasila je Petronić.

Mačevanje je olimpijski sport, ali reprezentacija BiH, kao ni savez ne postoje. No, Petronić se nada da će se u budućnosti formirati savez, jer prema njenom mišljenju već sada postoje kvalitetni takmičari koji bi mogli BiH predstavljati na međunarodnoj sceni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,