Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održan ‘Red Bull Home Run’ na Jahorini: Gotovo 200 učesnika u najmasovnijem spustu u BiH

Preuzmite sliku

Uživali su brojni rasplesani i veoma dobro raspoloženi gledaoci, ali i učesnici osmog tradicionalnog masovnog spusta održanog na Jahorini.

Najhrabriji i najbrži u ovoj vjerovatno najneobičnijoj skijaškoj utrci u kojoj na startu prvo morate pretrčati 150 metara u pancericama do svojih skija ili snoboarda, potom se do cilja najbolje što znate sjuriti niz Jahorinu, među skijašima su bili Strahinja Đokanović u muškoj i Sara Lučić u ženskoj konkurenciji.

Utrku na stazi dugoj oko dva i po kilometra od vrha Poljica do hotela Termag, odlučivali su djelići sekunde, pa su u kategoriji „najbrži skijaš“ iza Strahinje kroz cilj prošli još Demir Hadžimuratović i Nikola Stanišić, dok su se među brojnim skijašicama na stazi najbolje snašle Teodora Čeremidžić i Lana Blagojević.

Najbrža snowboarderka i najbrži snowboarder bili su Eva Globanik i Nikola Borovčanin. Inače,  utrka specifična je po mnogo čemu, između ostalog i po kategoriji za najsporije, a tom se titulom ove godine okitio Miloš Blagojević.

Sara Lučić zadovoljna je ostvarenim rezultatom. Kaže da se dvoumila da li uopšte da starta utrku, te da ukoliko se ipak odluči takmičiti, jedini cilj bio je pobjeda. Inače, Sara je asistentica na Katedri za individualne sportove Fakulteta fizičkog vaspitanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dolazi iz Pala i dugo se bavila alpskim skijanjem. Radi i kao instruktorica skijanja na Jahorini.

“Iako je veoma zabavna, mogu reći da se radi o utrci visokog rizika. Veliki je broj takmičara u pitanju, grupni je start, svi su krenuli odjednom, ali ono najzanimljivije je to što je staza ostala takva kakva jeste, bez mašina, bez priprema, i što smo se tu takmičili”, kaže ona.

Strahinja Đokanović bivši je profesionalni sportaš. Također je instruktor skijanja na Jahorini. Za sebe kaže da je rođen na ovoj planini, ali iako je to za njega domaći teren, mišljenja je da je utrka bila veoma zahtjevna i nimalo jednostavna.

“Zadovoljan sam uspjehom. Staza je veoma teška. Imao sam nekoliko manjih povreda u skorije vrijeme pa je bila i mala doza sumnje u pobjedu. Na kraju, dobro se završilo, uspio sam ostvariti najbolji rezultat i sretan sam zbog toga. Treći put se takmičim, a ovo mi je druga pobjeda na ovoj utrci”, kaže Strahinja.

Cjelodnevna zabava na snijegu nastavljena je after partyjem kod kolibe hotela Termag uz dobre ritmove koje je takmičarima i gostima priredila Brown Sugar Rnb ekipa, DJ Soul i DJ Merakoon.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje