Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Odbojkašica Ivana Radović: Vojvoda Đujić mi je predak, igram za BiH od 14. godine

Preuzmite sliku

Odbojkaška reprezentativka Bosne i Hercegovine u odbojci Ivana Radović našla se u centru skandala nakon što je na Instagramu osvanula njena slika na kojoj pozira u šubari i četničkom kokardom na glavi.

Radović (22), koja nastupa za ekipu Gacko, uz sliku je napisala da je “potomak vojvode Momčila Đujića”, zloglasnog četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata.

Ivana Radović: Sve otišlo predaleko

U razgovoru za Glas Srpske ističe da je sve otišlo predaleko. Dodaje da joj je četnički vojvoda predak, te da je ponosna na to, kao i svoje porijeklo.

Takođe naglašava da je dobila i veliku podršku od kolegica uz nacionalnog tima, ali i drugih klubova.

Posebno su joj zasmetali pojedini naslovi, gdje se navodi da “nema ni stida, ni srama”, ispod kojih je bilo mnoštvo ružnih i vulgarnih komentara.

“Ovo je prvi i posljednji put sa se oglašavam na ovu temu. Ne bih to ni radila da nije otišlo predaleko, jer se prvenstvo radi o meni i mojoj porodici, koja trpi nevjerovatan linč od strane medija i ljudi. Igram za reprezentaciju BiH od svoje četrnaeste godine, gdje sam prošla sve selekcije od pionirki do seniorki.

Nikad nisam imala nijedan problem, što mogu da potvrde i saigračice i savez. Uvijek sam bila na raspolaganju selektoru i trenerima, bez ikakvog interesa.

“Uvijek sam voljela svoje a poštovala tuđe”

Igrala sam u Brčkom šest godina, gdje žive sva tri naroda. Imam mnogo prijatelja različite vjeroispovjesti. Nikad nisam bila neko ko širi mržnju na bilo koji način. Pogotovo ne na nacionalnoj osnovi. Inače, vojvoda Đujić mi je stvarno predak. Sa njim sam se poistovjetila prije svega kao sa Pravoslavnim svestenikom koji je bio žestok neprijatelj fašizma.

Isticanjem pomenute fotografije ni na koji način nisam htjela da povrijedim osjećanja, vjerska, nacionalna i svaka druga, dozvoljavajući da svi o vojvodi imaju i prave svoju istinu i sud.

Uvijek sam voljela svoje a poštovala tuđe. Mislim da ove teme treba da ostavimo iza nas, da ne širimo mržnju i da volimo sport.

Dobijala sam dosta negativnih komentara i porodica i ja. Pisali su najgore moguće stvari i gdje su dolazile svakakve prijetnje. Dosta ljudi mi je pružilo podršku i stalo uz mene. Čak i prijatelji druge nacionalisti, kojima želim da se zahvalim ovom prilikom”, rekla je Radović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje