Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od večeras je Rio de Janeiro sportski centar svijeta

Preuzmite sliku

Svečanom ceremonijom otvorenja večeras jedan sat iza ponoći po srednjoevropskom vremenu (20:00 po lokalnom) na stadionu Maracana počet će 31. po redu Ljetnje olimpijske igre u Rio de Janeiru. Od 5. do 21. augusta Brazil će biti sportski centar svijeta, jer definitivno se niti jedan sportski događaj, pa čak ni Mundijal u fudbalu, ne može mjeriti sa Olimpijadom.

Zanimljivo, u praksi je u stvari riječ o 28. ljetnoj olimpijadi, jer se igre nisu održale 1916., 1940. i 1944. godine zbog Prvog, odnosno Drugog svjetskog rata, navodi Anadolu Agency (AA).

Kao i svake Olimpijske igre i ove u Riju, prve na tlu Južne Amerike, dočekane su sa velikom skepsom i upitnicima kada je u pitanju organizacija. Bilo je mnogo toga što je skretalo pažnju sa poente Olimpijskih igara i parole “važno je učestvovati”. Bilo je riječi o virusu zika, o tome kako organizatori nisu uspjeli pripremiti borilišta, pa zatim da je Olimpijsko selo neuredno i loše izgrađeno, pa o dopingu ruskih sportista, na kraju krajeva i iz ostalih zemalja, a najmanje o sportu i ideji olimpizma koja se zasniva na takmičenju iz sportskih ideala. Ipak, i ove kao većina prethodnih, počevši od 1896. godine i prvih modernih Olimpijskih igara u Atini, će se održati.

Očekuje se da će ceremoniju otvorenja sa Maracane, čiji je kapacitet 78.000 mjesta, putem malih ekrana ili drugih uređaja u direktnom prenosu gledati oko tri milijarde ljudi. Brazilci su ceremoniju pripremali tri mjeseca, a planirali je pet godina, odnosno 400.000 sati. U njoj će učestvovati 300 plesača i 5.000 volontera, a cijeli šou domaćine će koštati skoro 19 miliona eura. Producent je Marco Balich, koji je nedavno kazao da ceremonija neće biti spektakularna kao u Atini, Pekingu ili Londonu, ali da će u sebi nositi poruku o budućnosti. Tokom ceremonije nastupiće i troje poznati brazilskih muzičara Anitta, Gilberto Gil i Caetano Veloso.

Organizatori i dalje u tajnosti drže ime onoga ko će zapaliti olimpijski plamen, iako su pojedini svjetski mediji prenijeli informaciju da će ta čast pripasti legendarnom brazilskom fudbaleru Peleu.

Na igrama u Rio de Janeiru nastupiće preko 10.500 sportista iz 206 zemalja, a osim njih tu će po prvi put biti i olimpijski tim izbjeglica koji će se nadmetati pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta. Po prvi put na Olimpijskim igrama pojaviće se dvije zemlje, Kosovo i Južni Sudan. Tokom 17 dana Olimpijskih igara biće održano ukupno 306 takmičenja, a sportistima podijeljeno 2.488 medalja, i to 812 zlatnih, 812 srebrenih i 864 bronzane.

Olimpijska takmičenja će biti održavana na 37 sportskih kompleksa, a sportisti će se takmičiti u 28 sportova i 39 disciplina, među kojima su golf i ragbi koji su vraćeni u porodicu olimpijskih sportova nakon 112, odnosno 92 godine izostanka.

Najbrojniji olimpijski tim u Riju imaće Sjedinjene Američke Države koje su otputovale sa čak 554 sportista, dok će Tuvalu imati samo jednog atletičara Etimonija Timuanija.

Američki sportisti su i najuspješniji u istoriji Olimpijskih igara. Do sada su nastupili na svim igrama, izuzev u Moskvi 1980. godine i osvojili su 975 zlatnih, 757 srebrnih i 669 bronzanih medalja. Na igrama u Riju se očekuje da Amerikanci dođu do svog 1.000. olimpijskog zlata.

Pretpostavlja se da troškovi organiziranja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru iznose 10,7 milijardi eura.

– Region u Riju –

Iz našeg regiona najbrojniji olimpijskim tim imaće Srbija sa 103 sportista koji će se takmičiti u 14 sportova. Slijedi ih Hrvatska sa 87, dok je Slovenija u Brazil otišla sa 67 sportista. Olimpijski tim Crne Gore broji 34 sportista, BiH 11, Kosova osam i Makedonije pet. Gotovo sve zemlje nastale raspadom bivše SFR Jugoslavije imaju ozbiljne kandidate za medalje, izuzev Makedonije, čijih je pet sportista na igrama zahvaljujući pozivnicama, a ne ispunjenim olimpijskim normama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje