Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od uličnog prodavača do prvog bokserskog zlata ikad za Brazil

Preuzmite sliku

Robson Conceicao postao je prvi Brazilac u istoriji koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Kao dijete je preživljavao prodajući povrće na brazilskim ulicama

Moj život od danas je potpuno promijenjen, ovo je nevjerovatno, rekao je u suzama nakon osvajanja olimpijskog zlata brazilski bokser Robson Conceicao (27). Brazilac je svojoj domovini donio prvo olimpijsko boksersko zlato u istoriji. U finalu do 60 kilograma pobijedio je Francuza Sofianea Oumiho jednoglasnom odlukom sudaca i raspametio navijače u Riju.

  • Robson-Conceicao-bokser3
  • – Imao sam jako težak životni put pa ova medalja nije samo moj uspjeh, ona je uspjeh i moje obitelji te svih onih koji su mi pomogli u treninzima još otkako sam bio dijete – rekao je Robson. A životni put ovog Brazilca doista jest bio izrazito težak. Kao siromašno dijete morao je prodavati povrće na ulicama kako bi preživio, no nije želio odustati od svoga sna. Hodao je ulicama Salvadora, kucao na prozore automobila i nudio svoje proizvode, povrće i sladolede.

    U prijašnjem intervjuu Robson je otkrio da je jednom namjerno ozlijedio ruku kako bi ga odveli u bolnicu, a onda je te zavoje upotrijebio kao bandaže za boksački trening. Za prave bandaže, naravno, nije imao novca. – Sada sam olimpijski pobjednik, hej, olimpijski pobjednik! Moj život potpuno se promijenio zauvijek. Navijači su bili čudesni, ovaj dan je čudesan. Zlato ću posvetiti svojoj dvogodišnjoj kćerkici – priča novi brazilski heroj.

  • Robson-Conceicao-bokser
  • A navijači doista jesu bili njegova velika snaga. Dovoljno je reći da je po prvi put na Igrama u Riju svih 9000 mjesta u dvorani RioCentro Pavilion 6 bilo ispunjeno. A znate kako to izgleda kada Brazilci navijaju za jednog od svojih. Na prvom bokserskom zlatu u istoriji Brazila zahvalio mu se i Junior Cigano. – Nemam riječi da opišem kako se sada osjećam. Ponosni smo na tebe, tvoja domovina je ponosna. Ispisao si istoriju, tvoje ime ušlo je u istoriju Brazila i svjetskog boksa – napisao je Cigano na Instagramu. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje