Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi olimpijski sport pokazao svoje čari u najvišem BMX parku ikad napravljenom

Preuzmite sliku

BMX freestyle, novi olimpijski sport, proteklog vikenda se predstavio publici širom svijeta na do sada neviđenom nivou.

Staza za takmičenje Red Bull Uncontained, koje je u subotu u holandskom Nijmegenu okupilo 16 najboljih svjetskih vozača BMX-a, ujedno je najviši BMX freestyle park ikad napravljen.

BMX freestyle je jedan od pet sportova koji će sljedeće godine imati debi u Tokiju kao olimpijski sportovi, stoga je takmičenje na najvišem nivou, kao što je Red Bull Uncontained, sjajna prilika za vozače da pokažu svoje sposobnosti.

Red Bull Uncontained je novi BMX freestyle događaj u kojem se takmiče dvije ekipe sa po sedam vozača predvođeni kapitenima Danielom Wedemeijerom i Drewom Bezansonom. Cilj novog koncepta bio je pokazati publici i žiriju najbolje trikove na nevjerojatnoj stazi izgrađenoj od nule sa do sada nezabilježenim visinama rampi.

“Nevjerovatno! Trenutno sam bez riječi. To je vjerojatno bilo najluđe natjecanje koje sam ikad vozio. Svi su ovdje iz istog razloga, to je da podignemo BMX na viši nivo i, iznad svega, da se jako dobro zabavimo”, rekao je Kanađanin Bezanson, kapiten pobjedničkog tima.

Holanđanin Pim van den Bos genije je koji je osmislio stazu, a svi materijali korišteni za njenu izgradnju ponovno su korišteni sljedeće godine prilikom obnove BMX staze u Eindhovenu.

Više od 2000 obožavatelja svjedočilo je kako su timovi gurali jedan drugog na viši nivo smišljajući trikove koji nikada ranije nisu izvedeni.

Publika i fanovi koji su gledali prijenos uživo izglasali su Amerikanca Jakea Leivu za svog “vozača dana” ponajviše zbog njegovog fantastičnog dvostrukog okreta od 360 stepeni koji je izazvao ovacije navijača.

Holanđanin Wedemeijer je na kraju dodao: “Ovo je stvarno novi nivo! Najviši park u kojem sam vozio neko natjecanje, ali takav i treba biti BMX freestyle. Treniramo zajedno, zajedno se usavršavamo cijelu sedmicu, a zatim izvodimo pred publikom najbolje trikove!”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: