Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi kriteriji za “Izbor sportstite Tuzle 2012“ diskriminiraju velik ibroj sportsita!

tom cat press
Preuzmite sliku

Sportski savez Općine Tuzla, za predstojeći „Izbor sportiste Tuzle 2012.” nametnuo je nove kriterije, jedinstvene na ovim prostorima, a koji diskriminiraju veću grupu uspješnih sportista sa prostora općine Tuzla, među kojima i sportiste iz KBV “Flek Tom-Cat” jednog od najuspješnijih klubova na području općine Tuzla I Tuzlanskog kantona.

tom cat pressU okviru spomenutog „Izbora sportista” najbolji će biti birani tako što će biti odvojeni u dvije kategorije nazvane kao izbor sportista iz „oficijelnih olimpijskih sportova” i izbor sportista iz „prepoznatih olimpijskih sportova i ostalih sportova”.

O razlozima i opravdanosti razdvajanja sportista u dva „tora” bi se moglo raspravljati, ali odluka da se najbolji sportista može birati samo iz jedne kategorije „oficijelnih olimpijskih sportova” je najblaže rečeno diskriminirajuća.

Tom odlukom svi „oni drugi” sportisti koji postižu vrhunske rezultate, a koji samovoljom Sportskog saveza Tuzle sada bivaju svrstani u „niži sportski razred”, ne mogu biti proglašeni najboljim sportistom Tuzle, bez obzira kakve rezultate imali.

Po ovakvim kriterijumima, da Tuzla ima aktuelnog svjetskog prvaka u „Formuli 1”, šahu, kareteu, bodybuildingu, sportskim plesovima ili kick-boxu, on ne bi mogao biti proglašen za najboljeg sportistu grada. Prednost nad tim svjetskim prvakom, po sadašnjim kriterijumima bi imao i posljednjeplasirani takmičar koji učestvuje na državnom prvenstvu u taekwondou, dizanju tegova, snowboardu ili curlingu koji spadaju u „oficijelne olimpijske spotove”, što je apsurd za koji ne postoji opravdanje.

Motive za implementiranje ovakve skandalozne i diskriminirajuće odluke znaju u Upravnom odboru Sportskog saveza Tuzle, koji su na taj način onemogućili jednom Igoru Emkiću viceprvaku Evrope u low kicku i najboljem sportisti u Tuzlanskom kantonu, da bude izabran za sportistu grada, a tu mogućnost dali svakom sportisti iz povlaštene grupe sportova.

Podsjećamo da je Igor Emkić, jedini takmičar iz BiH koji je se kvalifikovao za „Worldcombat Games”, gdje će se u ovoj godini naći najbolji svjetski sportisti iz 15 različitih borilačkih vještina.

Tom takmičaru i mnoštvu drugih, koji su napornim višegodišnjim treninzima i odricanjem uspjeli osvojiti medalju na svjetskim ili evropskim takmičenjima, sportski diletanti koji su političkim linijama ušli u sportske saveze, diskriminatorskim kriterijumima su onemogućili da imaju priliku biti najbolji sportisti grada.

Stav KBV „Flek Tom-Cat” je da se medalje u olimpijskim sportovima bodovanjem više vrednuju od onih iz grupe neolimpijskih sportova, ali isto tako oštro osuđujemo ponižavanje uspjeha sportista iz neolimpijskih sportova, kojima se ovakvim kriterijumima šalju poruke da se uzaludno bave sportom i da umjesto toga treba da se pridruže armiji mladih u ovom gradu koji se bez ambicija, zaposlenja i životnog pravca u velikoj mjeri prepuštaju porocima ovog doba.

Zbog ponižavajućeg odnosa prema takmičarima kluba „Flek Tom-Cat”, ali i drugih klubova koji su na ovaj način diskriminirani, za spomenuti „Izbor sportista” nećemo ni prijaviti naše takmičare i trenere, koji su, kojeg li apsurda, proglašeni za najbolje u tri kategorije na „Izboru najboljih sportista Tuzlanskog kantona”.

Svjesno diskriminiranje naših sportista i podatak da ih niko iz Općine Tuzla kao osvajače medalja sa posljednjeg Evropskog prvenstva i kao najbolje u Tuzlanskom kantonu nije primio, ostavlja nam prostor da vjerujemo da posljednje odluke UO SS Općine Tuzla imaju za cilj otvoriti prostor za izbor najboljih sportista koji će biti podobni za prijeme, promociju pojedinaca i biti po mjeri onih koji i na ovaj način propagiraju samovolju koja i putem sporta ulazi dublje u sve pore života građana Tuzle.

Gospodo iz Upravnog odbora Sportoskog saveza općine Tuzla, neka vam je na čast!

Upravni odbor KBV “Flek Tom-Cat” Tuzla

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: