Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nico Rosberg osvojio titulu prvaka Formule 1

Preuzmite sliku

Nijemac Nico Rosberg osvojio je drugo mjesto na posljednjoj utrci Formule 1 u Abu Dhabiju i tako osvojio titulu svjetskog prvaka, a njegovom klupskom kolegi Britancu Luisu Hamiltonu ni pobjeda na današnjoj utrci nije bila dovoljna za četvrtu titulu prvaka u karijeri, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je u Abu Dhabiju vožena 21. utrka Formule 1, posljednja u kalendaru ove sezone i vjerovatno najuzbudljivija do sada.

Pobjedu na stazi “Jas Marina” slavio je vozač Mercedesa Hamilton, ali za pobjedu u konačnom poretku sezone mu je bilo potrebno da vodeći u generalnom poretku Rosber završi iza trećeg mjesta.

Rosberg je ipak utrku završio na drugom mjestu i tako osvojio svoju prvu titulu prvaka svijeta.

Hamilton je pokušao da uspori utrku i da šansu vozačima Red Bulla Danielu Ricardu i Maxu Verstappenu da preteknu Rosberga, no Nijemac je rutinski odvezao utrku i nije dozvolio scenarij koji je Hamiltom priželjkivao.

Najuzbudljiviji trenutak utrke dogodio se u 20 krugu kada je Rosberg pretekao Verstappena, a kako to često biva u duelima u kojima je nestašni Holanđanin, umalo da se oba vozača nađu van staze.

Danas su na utrci u Abu Dhabiju karijere okončali Brazilac Filipe Massa i Britanac Jason Batton. Bivši prvak Button je morao odustati od utrke u 13. krugu, a publika ga je pozdravila aplauzom.

Rosberg i Hamilton su sezonu okončali na prva dva mjesta i donijeli uvjerljivu pobjedu Mercedesu ispred Red Bulla i Ferrarija u konkurenciji konstruktora.

Treći u konkurenciji vozača sezonu je završio Ricciardo, četvrti je Sebastian Vettel iz Ferrarija, a peti Red Bullov Verstappen. (Foto: Reuters)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje