Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatna priča: Roditelji je kao bebu vezali za bombu, sada je uspješna sportašica

Preuzmite sliku

U Tokiju su započele Paraolimpijske igre na kojima nastupaju sportaši s invaliditetom. Jedna od njih je i Amerikanka Haven Shepherd koja će debitovati na Igrama u plivačkoj disciplini 100 i 200 metara prsno.

Haven je ovih dana u fokusu američkih medija, kao i onih u Tokiju, zbog svoje nevjerovatne životne priče. Kada je imala svega 14 mjeseci roditelji su je u pokušaju samoubojstva vezali za bombu, no čudom je preživjela eksploziju.

Njeni su biološki roditelji dobili Haven, ali se nisu smjeli vjenčati. Odlučili su kako je bolje da ih nema nego da ih rastave. Haven je ostala bez potkoljenice jedne noge, dok je na drugoj morala amputirati nogu iznad koljena.

brzo nakon toga usvojila ju je jedna američka porodica, a svojim vijetnamskim roditeljima ne zamjera.

”Nisam nikad iskusila drukčiji život, ne sjećam se toga. Samo sam izgubila noge, mogla sam izgubiti život”, izjavila je za People.

Ova je 18-godišnjakinja zahvala porodici Shepherd, svojim roditeljima Shelly i Robu.

‘Hvala im što su me spasili, dugujem svojim roditeljima život. Sve su mi pružili.”

Kaže kako se sa svojim braćom i sestrama stalno šali kako je ona ”čudo od djevojke”.

”Uvijek morate gledati pozitivno na stvari. Znam da mi se dogodila loša stvar, ali sam dobila novu priliku. Prihvatila sam da sam jedinstvena i to mi je pomoglo u život. Ne možeš utjecati na stvari koje ne možeš promijeniti, ali zato utječi na one koje možeš. Htjela sam pokazati kako su ljudi s invaliditetom kao i svi drugi. Mi smo sportaši samo s nekim fizičkim nedostatkom.”

Haven se osim plivanjem bavi i CrossFitom, ali i poslom modela.

”Shvatila sam kako savršeno tijelo ne postoji”, poručila je paraolimpijka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje