Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nadir Hajro snagom uma srušio barijere, jedini profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom

Preuzmite sliku

Nadir Hajro iz Sarajeva primjer je da uz jasno definsan cilj i snagu uma, ništa nije nemoguće.

Poznat i kao „čovjek čelične volje“, Hajro je jedini je profesionalni bodybuilder u BiH sa cerebralnom paralizom u najpriznatijoj IFBB bodybuilding Federaciji.

Pored toga što je završio Pravni fakultet u Sarajevu, Nadir je odlučio prkositi svome tijelu na najčudesniji način, bodybuildingom. Svaki njegov dan i svaki trening je borba za sebe.

Hajro se tim sportom počeo baviti prvo rekreativno od 18 godine, a zatim i takmičarski od 2014. godine na nagovor mentora.

  • – Iako su te dvije stvari nespojive, dokazao sam da to nije baš tako, iako mi je bodybuilding dosta mnogo pomogao u rehabilitaciji – istakao je Hajro za Fenu.

    Iako su doktori bili skeptični, naglasio je da se na taj korak odlučio sam.

    Prvi put se takmičio 2014. godine na Prvenstvu BiH u IFBB Federaciji gdje je osvojio prvo mjesto u svojoj kategoriji, dok je na Evropskom prvenstvu bio treći.

  • Iste godine je, dodao je, bio gost na Bihać openu gdje je dobio specijalnu nagradu od Sportskog saveza BiH za doprinos sportu.

    Hajro kaže da je u profesionalnu ligu prešao 2016. godine kada je postao jedini profesionalac sa cerebralnom paralizom u historiji u najjačoj IFBB pro Bodybuilding federaciji. U toj Federaciji se, pojasnio je, takmičio i Arnold Schwarzenegger.

  • Prvo profesionalno takmičenje je imao 2018. godine u Dallasu, gdje je bio sedmi među, kako kaže, gorostasima.

    – To je jedno predivno iskustvo i moj davno dosanjani san, s obzirom da je mogućnost da neko postane profesionalni bodybuilder sa cerebralnom paralizom ravan naučnoj fantastici – kazao je.

    Tvrdi da se uskoro vraća na takmičenja, ali i da ima drug planove, a to je da bude trener bodybulidinga za osobe sa cerebralnom paralizom, jer je jedini koji je visoko kvalificiran u fitnes industriji za osobe sa teškoćama.

    – Želim ozbiljnu priču da napravim, jer u potpunost mogu da razumijem osobu sa poteškoćama – kazao je.

    Iako je po profesiji magistar prava, Hajro kaže da je bodybulidig njegova prava ljubav.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje