Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Motivacija svima: Rođen bez nogu i s djelimično razvijenim rukama briljira u karateu

Preuzmite sliku

S invaliditetom od rođenja, Palestinac Youssef Abu Amira nikad nije dozvolio da ga to sputava i u potpunosti diktira način života. Rođen je bez obje noge i s djelimično razvijenim rukama, a njegov hobi je – karate.

Ovaj 24-godišnjak koji posjeduje narandžasti pojas demonstrira vještine u ovoj borilačkoj disciplini na treningu sa instruktorom u jednom lokalnom klubu u Gazi, prenosi Reuters.

“Htio sam dokazati samom sebi i svijetu da je invaliditet u glavi a ne u tijelu, te kako ništa nije nemoguće”, kaže Abu Amira, inače diplomirani pravnik koji postavlja i mnogo više ciljeve ispred sebe.

“Želio sam naučiti karate kako bih se obranio, a sanjam i o ulasku na međunarodna takmičenja”, dodao je.

Njegova vještina sa palicom nadoknađuje nedostatak udova, a naučio je kako da nanosi jake udarce i odbije napade uz pomoć tijela.

Trener Hassan Al-Raai ističe kako njegov učenik pokazuje izuzetnu odlučnost.

“Iznenađen sam Youssefovim vještinama i time kako može bolje napraviti neke stvari od onih sa manjim invaliditetom”, kaže trener.

Abu Amira iz svog smještaja u izbjegličkom kampu Gaza Beach se prevozi na električnom skuteru. Diplomirao je na Islamskom univerzitetu Gaza College prošle godine. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje