Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mirza Teletović i Ivana Ninković najbolje sportiste u BiH 2012. godine

mirze-teletovic
Preuzmite sliku

Plivačica Ivana Ninković i naš reperzentativni košarkaš Mirza Teletović najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.

mirze-teletovic

Njih dvoje su svojim sportskim rezultatima obilježili godinu na izmaku i zato su im pripale krune sportskih vladara u našoj zemlji, odlučio je stručni žiri Izbora sportiste godine koji već 12. put zaredom tradicionalno organizuju “Nezavisne novine” i Radio televizija BiH. Manifestacija je i ove, kao i prethodnih godina, održana pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, odnosno predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića te uz podršku Ministarstva civilnih poslova i partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Ove godine na čelu stručnog žirija bio je legenda bh. fudbala Ivica Osim, koji je zajedno sa ostalim članovima ovog tijela na četiri sjednice u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci imao veoma težak zadatak.

Naš fudbalski reprezentativac Vedad Ibišević se također našao u užem izboru kandidata za titulu sportiste godine, no to je na kraju pripalo Mirzi Teletoviću.

Teletovićev put ka “Eurobasketu 2013” u Sloveniji sa bh. reprezentacijom i odlazak u NBA ligaša Bruklin Netse donijeli su prevagu kapitenu našeg državnog tima.

Zbog klupskih obaveza Teletović nije bio u mogućnosti doputovati u Sarajevu na svečanu manifestaciju, ali se prisutnima obratio putem video-poruke.

– Ovo je za mene velika stvar da budem izabran za sportistu godine u BiH. Velika je čast dobiti priznanje koje su dobili sportski velikani poput Edina Džeke ili mog Jablaničanina Hasana Salihamidžića. Nadam se da ću opravdati ovo priznanje i da ću dostojno predstavljati BiH u svijetu. Želio bih zahvaliti organizatorima ‘Nezavisnim novinama’, BHT-u i Predsjedništvu BiH. Naravno, i svima koji su me podržavali, posebno mojoj supruzi i porodici, koji su uvijek bili uz mene, kazao je Teletović koji u kratkom telefonskom razgovoru za “Nezavisne” neposredno nakon svečanosti u “Holiday Innu”, još dodao: Veoma mi je žao što zbog klupskih obaveza nisam mogao prisustvovati dodjeli priznanja. Kažu da se neki trenuci ne mogu opisati riječima, ovo je za mene jedan od takvih. Srce ispunjeno ponosom je pokazatelj da će mi ova nagrada za najboljeg sportistu BiH, od svih dosadašnjih priznanja, ostati u sjećanju kao jedna od najdražih. Odluka cijenjenog žirija me još više motivira da se u budućnosti trudim i radim kako bih ostvario svoje želje i tako na što bolji način predstavio svoju zemlju u svijetu. Ispred mene je novo poglavlje i prilika da se dokažem i opravdam ovo priznanje.

Dosadašnji dobitnici priznanja za najboljeg sportistu i sportistkinju BiH po izboru “Nezavisnih”:

2001. Hasan Salihamidžić (nogomet)

2002. Denis Muhović (karate)

2003. Lejla Ferhatbegović (karate)

2004. Đorđe Paštar (kuglanje)

2005. Markica Dodig (boćanje)

2006. Enid Tahirović (rukomet)

2007. Markica Dodig (boćanje) i Arnela Odžaković (karate)

2008. Memnun Hadžić (boks) i Lusija Kimani (atletika)

2009. Edin Džeko (nogomet) i Larisa Cerić (džudo)

2010. Nermin Potur (karate) i Larisa Cerić (džudo)

2011. Amel Mekić (džudo) i Dragana Knežević (rukomet)

2012. Mirza Teletović (košarka) i Ivana Ninković (plivanje)

Reprezentacija.ba / Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: