Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mike Tyson: Prijedlog da se profesionalci bore na Olimpijadi je smiješan i glup

Preuzmite sliku

Bivši prvak svijeta u boksu Mike Tyson ocijenio je „smiješnim i glupim“ prijedlog da se na Olimpijskim igrama u Brazilu naredne godine takmiče i profesionalni bokseri, javlja Anadolu Agency (AA).

Ikona profesionalnog boksa Tyson boravi u Kini radi učešća u programima promocije tog sporta, a tom prilikom je komentirao prijedlog čelnika Međunarodne bokserske federacije C.K. Wua da se na predstojećoj Olimpijadi omogući učešće i profesionalnim bokserima.

To je smiješno i glupo, jer će amaterski bokseri premlatiti profesionalce. Upravo će se to dogoditi, stvarno sam uvjeren u to“, izjavio je Tyson.

Prijedlog je trenutno predmet rasprava, ali je nejasno na koji način bi profesionalci stekli pravo nastupa na Olimpijadi s obzirom na to da su kvalifikacioni amaterski turniri završeni ili ušli u samu završnicu.

Amaterski i profesionalni boks se razlikuju po mnogo čemu, od pravila, opreme, pa sve do trajanja meča. Amaterski mečevi traju maksimalno četiri, a profesionalni do 12 rundi.

Tyson tvrdi da su borci u amaterskom boksu mnogo brži i eksplozivniji od profesionalaca, a dodao je da se dobro sjeća brzine i vještina boraca iz Kube i Rusije sa kojima se borio tokom amaterske karijere 80-ih godina prošlog vijeka.

Profesionalci ne bi imali šanse da u tri ili četiri runde dođu do brzih amatera. Nisu oni pripremljeni za takav format takmičenja“, zaključio je Tyson.

Nedavno je i osmostruki profesionalni prvak svijeta u boksu Manny Pacquiao izjavio da bi ideja da predstavlja svoje Filipine na Olimpijadi bila vrijedna razmatranja, ali je njegov promoter Bob Arun kazao da bi to bila „katastrofalna“ ideja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,