Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Luka Kovačić u pohodu na četiri planinska vrha oko Sarajeva

Preuzmite sliku

Trail trkač koji je u jednom danu osvojio pet najviših vrhova Slovenije stigao je u BiH zbog još jednog nesvakidašnjeg projekta, a koji uključuje četiri olimpijske planine nadomak Sarajeva.

Luka Kovačić je ljetos ostvario podvig uistinu vrijedan divljenja, savladavši pet najviših planinskih vrhova u Sloveniji za manje od 14 sati (preciznije, za 13 sati i 56 minuta). Tom prilikom je pretrčao razdaljinu od 55 kilometara između vrhova (od toga 43 kilometara planinskih staza, 7 km makadama i 5 km asfalta), prešavši razliku od 6,600 metara nadmorske visine.

Slovenac ovih dana boravi u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu, a razlog njegove posjete je još jedan zanimljiv projekat, koji uključuje četiri olimpijske planine oko Sarajeva: Igman, Bjelašnicu, Trebević i Jahorinu. Nije želio otkrivati detalje, ali je obećao da će se uskoro znati više o svemu.

„U Sarajevu sam prvi put bio sa porodicom prije više od 10 godina. San mi je bio da ponovo dođem i obiđem prelijepe planine oko grada. I evo, najzad sam ponovo došao“, izjavio je raspoloženi Slovenac.

Luka je rođen 1995. godine u Kranju, u sportskoj porodici, i od malih nogu se bavi raznim sportovima. Bio je omladinski reprezentativac Slovenije u biciklizmu, a kasnije se posvetio brdskom (trail) trčanju.

Ljubav prema planinama je razvio u ranom djetinjstvu. Oba djeda su ga vodila na planinarske pohode, a sa svega sedam godina je osvojio najviši vrh Slovenije, Triglav.

Tri puta je trijumfovao na Red Bull 400 utrci na Planici (2017, 2018, 2019), a na pobjedničkom podiju istog eventa našao se još nekoliko puta u drugim zemljama, što ga čini jednim od najuspješnijih takmičara. Iako duga tek 400 metara, ova utrka uključuje iscrpljujući uspon uz skijašku skakaonicu, te stoga ne čudi što je opisuju kao „najtežih 400 metara koje ćete ikada pretrčati“.

Upravo se na jednoj od planina koje će Luka ovih dana obići, Igmanu, ljetos trebalo održati prvo izdanje Red Bull 400 utrke u našoj zemlji, ali je zbog pandemije koronavirusa utrka otkazana.

No, ljubitelji trčanja u prirodi iz BiH i cijele regije se nadaju da će naredne godine ipak imati priliku da na olimpijskom Igmanu učestvuju u ovom ultimativnom testu izdržljivosti i snage volje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,