Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lejla Njemčević upisala svoje ime u historiju svjetskog biciklizma

Preuzmite sliku

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević je ostvarila historijski podvig osvajanjem Svjetske serije u maraton disciplini a koja je sastavljena od četiri utrke Svjetskog kupa, te upisala svoje ime u historiju svjetskog biciklizma.

Svjetska biciklistička federacija (UCI) je odlučila po prvi put sve utrke Svjetskog kupa u različitim brdsko biciklističkim disciplinama staviti pod jednu organizaciju u novom formatu naziva UCI MTB World Series.

Organizacija je povjerena WBD Sports koji je za ukupne pobjednike Svjetskog kupa izradio unikatan trofej.

 • Trofej ukupnog pobjednika Lejla Njemčević je podigla nakon osvojenog četvrtog mjesta na posljednoj utrci u Snowshoe, Sjedinjene Američke Države, a što je bilo dovoljno da sa prednošću od visokih 280 bodova ispred drugoplasirane osvoji Svjetsku seriju.

  Naša takmičarka je prvu utrku Svjetskog kupa osvojila ubjedljivom vožnjom u Češkoj republici da bi na utrkama u Italiji i Francuskoj osvojila dva druga mjesta.

  Ime najbolje bh. biciklistkinje Lejle Njemčević će biti ugravirano u jedan trofej na kojem će se naći sva imena ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u svojim disciplinama.

  Trofej koji će se čuvati u sportskom muzeju u Škotskoj je napravljen od škotske bukve a metalni globus od kristala pirita znak je originalnog staklenog trofeja iz 1990-ih godina.

  Isti trofej će se i u narednim sezonama koristiti kao trofej ukupnog pobjednika Svjetskog kupa ali će zauvijek ostati upisana imena prvih pobjednika Svjetskog kupa u novoj eri biciklizma.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje