Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Karate savez BiH: Čestitke takmičarima na uspjehu na SP i apel za veću podršku institucija

Preuzmite sliku

Čelnici Karate saveza Bosne i Hercegovine čestitali su bh. reprezentativcima na odličnom uspjehu na Svjetskom prvenstvu u turskoj Konyi i pozvali nadležne institucije u državi da obrate više pažnje na taj sport i adekvatnije podrže njihov budući rad i nastupe na najjačim takmičenjima na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Karate savez Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za novinare povodom dobrih rezultata koje su bh. reprezentativci ostvarili na 12. svjetskom prvenstvu u karateu koje je od 26. do 30. oktobra održano u turskoj Konyi.

  Generalni sekretar saveza Admir Zukan kazao je da je takmičenje održavano u kategorijama kadeta, juniora i omladinaca (U21). Dodao je da je učestvovalo 1.846 takmičara iz 105 država, a reprezentacija BiH nastupila je sa 33 takmičara.

  “Reprezentacija BiH osvojila je ukupno četiri medalje, od čega je jedna srebrena i tri bronzane i u generalnom poretku BiH je zauzela 21. mjesto“, rekao je Zukan.

  Najbolji rezultat iz karate reprezentacija BiH ostvario je Pavle Dujaković koji je postao viceprvak svijeta u konkurenciji takmičara U21 i kategoriji do 60 kilograma. Pored Dujkovićeve srebrene medalje, još trojica bh. sportista su osvojili bronzane medalje, a to su Anes Bostandžić (U21, preko 84 kg), Emina Sipović (junior, do 59 kg) i Luka Pejić (junior, do 63 kg).

 • Zapažene rezultate ostvarili su Omar Halilović (peto mjesto – junior, do 76 kg), Emir Halilović (peto mjesto – kadet, do 52 kg), Kemal Nezirić (sedmo mjesto – junior, do 76 kg) i Adna Rebronja (deveto mjesto – U21, do 50 kg).

  Takmičare su na svjetskoj smotri u Turskoj vodili selektori Lejla Ferhatbegović – Dizdarević, Armin Topalović, Adnan Arnautović, Boris Jeličić, Goran Đekić i Edhem Halilović.

  “Želim reći da je ovo mlada i perspektivna ekipa i da smo s pravom očekivali ovako izvanredne rezultate“, kazao je Zukan.

 • Potpredsjednik Karate saveza BiH Denis Muhović istakao je da BiH ima jednu od najboljih generacija karatista, o čemu svjedoče i rezultati na svim takmičenjima i kontinuitet osvajanja medalja.

 • “Zamolio bih medije da prenesete informaciju i poziv da institucije u Bosni i Hercegovini, kantonima i entitetima iz kojih dolaze naši takmičari prepoznaju ovaj rad i adekvatno nagrade ove takmičare kako bi uspjeli ove dijamante i naše najbolje sportiste održati u sportu i da nas još dugo raduju ovakvim uspjesima“, poručio je Muhović.

  Kazao je i da karate sport u BiH očekuje svijetla budućnost te je dodao da veliku ulogu u tome ima i činjenica da je savez dobro organiziran i da djeluje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

  Mirsad Sipović, potpredsjednik Skupštine Karate saveza BiH također je čestitao bh. sportistima na uspjehu i izrazio nadu da će resorne institucije prepoznati i adekvatno nagraditi rezultate. On je uručio novčanu nagradu u vrijednosti od 1.000 KM za takmičarku Eminu Sipović koja je aktuelna viceprvakinja Evrope, osvajačica sedam medalja sa takmičenja Svjetske lige, prvoplasirana na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji i trećeplasirana sa Svjetskog prvenstva u Turskoj.

 • Mlada Sipović je kazala da joj se trud isplatio i da zasluženo slovi za jednu od najboljih takmičarki na svijetu. Zahvalila se Karate savezu BiH i svim pojedinicima koji su joj podrška u njenom radu.

  “Zahvalila bih se Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Samirom Avdićem, koji su nas podržali na ovom takmičenju i koji su nas i ranije podržavali“, rekla je Sipović.

  Trećeplasirani sa Svjetskog prvenstva u Konyi Bostandžić se također zahvalio na podršci i istakao da je atmosfera u timu tokom takmičenja bila veoma dobra i da su svi rezultati plod mnogo rada i truda.

  Jedan od selektora bh. karatista Armin Topalović je kazao da mudra izreka kaže da svaka pobjeda voli dobru pripremu i da je to slučaj bio i u ovom nastupu karate reprezentacije BiH na smotri najboljih takmičara na svijetu.

 • “Ta mudrost govori puno. Cijela reprezentacija je obavila sjajan posao na pripremama na Vlašiću. Isto tako, velike zasluge idu i operativnosti Karate saveza BiH, njegovom Predsjedništvu, Upravnom odboru, kao i generalnom sekretaru koji je to sve kompletirao kako bi naša delegacija imala sve najbolje uslove koje jedna ekipa na Svjetskom prvenstvu treba imati“, kazao je Topalović.

  Istakao je da u karate reprezentaciji BiH nastavljaju raditi uz pobjednički mentalitet i da odlične rezultate očekuju i na narednim takmičenjima, a prvo od njih će biti Balkansko prvenstvo u Crnoj Gori.

  Još jedan od bh. selektora Goran Đekić se također obratio medijima i čestitao bh. sportistima na uspjehu.

 • “Čast mi je biti dio ove ekipe selektora i participirati u najtrofejnijem sportu u BiH ikada i najmasovnijem borilačkom sportu na svijetu. Ova nova ekipa selektora je na Evropskom prvenstvu u Pragu i ovom Svjetskom prvenstvu u Konyi dokazala da pripadamo samom svjetskom vrhu u karateu. Iako smo to dokazali svojim rezultatima, u BiH nije toliko prepoznat taj rad pa ovom prilikom apeliram na javnost i vlasti u BiH da malo više obrate pažnju na posao koji radimo i rezultate koje ostvarujemo i da nagrade ove zlatne momke i djevojke“, poručio je Đekić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje