Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako je Zeničanin postao svjetska poker-zvijezda: Do sada osvojio preko 5 miliona dolara

Preuzmite sliku

Bosanci i Hercegovci u svijetu uspješni su u različitim segmentima života i poslovanja. Gotovo da nema naučne discipline u kojoj nemamo nekoliko uspješnih predstavnika.

Biznismeni iz naših krajeva vode uspješne firme. Sportisti poput Jusufa Nurkića, Edina Džeke, Amela Tuke ili Miralema Pjanića reprezentuju našu zemlju na svim kontinentima. Ponosni smo što intelekt, znanje, mogućnosti naših ljudi iz dana u dan cijelom svijetu pokazuju i dokazuju da u Bosni i Hercegovini žive sposobni i pametni ljudi.

Priča Almedina Imširovića i njegov životni put mogli bi se nazvati standardnim da mladi Bosanac nije odabrao zanimljivo zanimanje – poker-igrač. Sa tri godine sa roditeljima je morao potražiti sreću i sigurnu budućnost van zemlje u kojoj se rodio i preselio u Sjedinjene Američke Države.

Almedinov otac u Bosni je bio vlasnik restorana, a nova zemlja u koju su doselili on i njegova porodica nudila je mnogo, ali i tražila još više. Glava porodice morala se izboriti za mjesto pod američkim suncem radeći po tri posla u isto vrijeme.

Almedin, koji danas kaže da mu je otac najveći uzor i podrška, zahvaljujući radnoj etici i odgoju koji je naslijedio, vrijedno je radio kako bi došao tu gdje jeste, u sami vrh svjetske poker-scene.

Texas Holdem Poker igra je znanja, nerava i sreće u kojoj na kraju ono prvo uvijek pobjeđuje. Matematičke kombinacije, psihološki profili igrača, poznavanje strukture igre, te mnogo drugih važnih faktora u glavi su jednog igrača prilikom donošenja odluka. Mladi Bosanac sve je te elemente odlično savladao sudeći po rezultatima.

  • Global Poker Index koji prati formu poker-igrača trenutno ga rangira kao osmog na svijetu, a u 2018. godini svrstao ga je među 15 najboljih na svijetu. Njegova zarada na turnirima trenutno je preko 5 miliona američkih dolara, čime je postao najuspješniji igrač pokera sa ovih prostora u historiji.

    Osvajač je nekoliko prestižnih turnira, a nedavno je u Las Vegasu za sedmo mjesto na WSOP eventu inkasirao 212 hiljada dolara. Najveća zarada od 799 hiljada dolara rezultat je pobjede na prestižnom Poker Mastersu prošle godine, a u svojoj kratkoj karijeri već ima preko 15 turnira u kojima je osvojio nagrade veće od 100 hiljada dolara.

    Almedin je počeo igrati poker nakon povrede koja je prekinula njegovu košarkašku karijeru. Kupio je sve značajnije knjige koje se bave poker-tematikom i počeo učiti. Kada mu je otac dao novac za popravku gitare, odlučio je provjeriti svoje znanje uplativši turnir u vrijednosti od 60 dolara, osvojio je prvo mjesto. I tako je sve počelo.

    Danas Almedin igra najjače i najskuplje svjetske turnire, a u gotovo svim izjavama za medije ističe svoje porijeklo.

    Zanimljivo je da Imširević nije jedini uspješan pokeraš iz dijaspore. Ema Zajmović, mlada Bosanka koja živi u Kanadi, prva je osvajačica WSOP turnira u historiji pokera. Za taj uspjeh nagrađena je sa preko 400 hiljada američkih dolara. (Moja BiH)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje