Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedini predstavnik BiH: Nermin Memić 12. na Evropskom paraplivačkom prvenstvu

Preuzmite sliku

Nermin Memić, reprezentativac Bosne i Hercegovine, osvojio je 12. mjesto na Evropskom paraplivačkom prvenstvu u portugalskoj Madeiri, saopćeno je iz Plivačkog kluba Spid Sarajevo.

Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju trku kvalifikacija na 100 metara delfin u klasi S8 završio je na sedmom mjestu u svojoj grupi i na 12. mjestu u ukupnom poretku. S vremenom 1.24,54 isplivao je apsolutni rekord Bosne i Hercegovine u paraplivanju, te popravio rezultat norme zahvaljujući kojoj je i osigurao učešće na takmičenju najboljih paraplivača Starog kontinenta u Portugalu.

“Ne mogu reći da sam zadovoljan konačnim plasmanom, ali zbog niza otežavajućih okolnosti ovoga puta jednostavno nije moglo bolje. Idemo dalje, idući cilj je plasman na Paraolimpijske igre u Parizu.”, rekao je Memić nakon trke.

Bh. reprezentativcu bilo je ovo drugo učešće na Evropskom prvenstvu u karijeri, nakon Dablina 2018. godine kada je osvojio deveto mjesto i takođe oborio rekord BiH.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo imali učesnika Evropskog prvenstva sa ostvarenom normom. Zatvaranje Olimpijskog bazena “Otoka” u Sarajevu, odnosno pauza u treniranju od 20 dana u mjesecu martu, značajno su ugrozili proces priprema i samu formu Nermina Memića. Međutim, i pored toga Nermin je na EP ostavio dobar utisak u izuzetno jakoj konkurenciji. U odnosu na prošlo EP Nermin je popravio svoj rezultata za 11 sekundi i još jednom potvrdio svoju vrhunsku klasu i kvalitet.”, rekao je Amel Kapo, selektor paraplivačke reprezentacije BiH i šef stručnog štaba Plivačkog kluba Spid.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje