Petak, 23. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Japanci odlučni da organiziraju Olimpijske igre u Tokiju

Preuzmite sliku

Predsjednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Yoshiro Mori, rekao je da će se Olimpijske i Paraolimpijske igre, koje su odgođene za sljedeću godinu zbog nove pandemije koronavirusa, održati “bez obzira na sve”, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

– Bez obzira na to što će se dogoditi, sposobni smo biti domaćini Olimpijskih igara – rekao je Mori na sastanku koji je organizirala vladajuća japanska stranka – Liberalni demokrati. Japanska vlada ranije je najavila da će smanjiti stroge mjere za ulazak u zemlju i tako omogućiti olimpijcima da se pripremaju za takmičenja.

Državljani iz čak 159 zemalja i regija svijeta trenutno ne mogu ući u Japan, a očekuje se da će ovaj broj biti znatno umanjen u oktobru.

Posebna grupa za provedbu Igara, koju čine predstavnici vlada Japana i Tokija i Organizacionog odbora, sada priprema različite scenarije kako bi u pandemiji sigurno organizirali najveći sportski događaj na svijetu. Očekuje se da će biti spremni do kraja godine.

Prošle sedmice je objavljen okvirni plan za smanjenje troškova, koji su povećani zbog ovogodišnje odluke o odgađanju igara, u saradnji s Koordinacionom komisijom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nastavak državne pomoći za organizaciju Igara najavio i je novi japanski premijer Yoshihide Suga, koji je 16. septembra naslijedio Shinza Abea, koji je bio veliki pristalica olimpijske ideje još u vrijeme kandidature Tokija, a kasnije i u pripremama za Olimpijske igre.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,