Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italijanski neurohirug tvrdi da Schumacher mora na novu operaciju: “Ne znamo šta očekivati, on više nije ista osoba”

Preuzmite sliku

Italijanski mediji javljaju kako će jedan od najboljih vozača Formule 1 Michael Schumacher biti operisan. Prije šest i pol godina legendarni Nijemac je nakon benignog pada na skijanju zadobio teške povrede mozga i cijelo ovo vrijeme nalazi se u komi, a jako je malo pouzdanih informacija koje bi nam rekle u kakvom je stanju sedmerostruki prvak svijeta, piše Index.hr.

Italijanski Contro Copertina danas donosi vijest kako će Schumacher biti još jednom operisan, a operaciju će voditi dr. Philippe Menasche, koji se smatra pionirom stanične hirurgije.

S obzirom na cilj operacije, Menasche je rekao: “Cilj je regeneracija Michaelovog živčanog sistema.”

Italijanski neurohirurg Nicola Acciari tvrdi da Michael Schumacher pati od atrofije mišića i osteoporoze. Oba ova stanja nastaju zbog nedostatka fizičke aktivnosti. Većina vitalnih funkcija mu je značajno oslabjela pa je jedino rješenje liječenje matičnim stanicama.

”U proteklih 20 godina nauka je postigla golem napredak na polju liječenja matičnim stanicama. Ali to ne mijenja činjenicu da još uvijek malo znamo o ljudskom mozgu. Nismo u mogućnosti reći kakve će rezultate donijeti ova operacija.”

Ranije ove godine Acciari je u razgovoru za Contro Copertinu rekao:

”Michaela sad moramo zamisliti kao osobu vrlo različitu od one koju pamtimo dok je vozio na stazi, s vrlo izmijenjenom organskom, mišićnom i koštanom strukturom. Sve kao posljedica traume mozga koju je pretrpio.”

Porodica nesretnog vozača godinama odbija javnosti objaviti informacije o njegovom zdravstvenom stanju i puno je toga što možemo pročitati u medijima zasniva na špekulacijama. Prava istina o Michaelu Schumacheru je misterija, no bivši direktor Ferrarija Jean Todt je prošle godine izjavio kako je jednu utrku gledao u društvu Schumachera, i to u kući legende Formule 1 u Švicarskoj.

”Ne odustaje i nastavlja se boriti”, rekao je tada Todt. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,