Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ironman iz Tuzle: Triatlonac Mirza Hodžić nastupa u Slovačkoj

Preuzmite sliku

Tuzlak, Mirza Hodžić učestvovat će u subotu, 3. avgusta na triatlon Ironman takmčenju u Slovačkoj – “Slovakman 2019”. To je pravi test izdrživoljsti u kojem samo najvještiji, najuporniji i oni koji su mentalno potpuno spremni stignu do cilja.

Na početku je Mirza istakao kako je krenuo sa ovim sportom.

– Biciklizmom se bavim dugi niz godina, a u triatlonu sam aktivan posljednje tri godine. Predsjednik sam Triatlon kluba Tuzla i jedan od osnivača. Ovaj kolektiv smo osnovali prije godinu dana s ciljem promocije triatlona i afirmacije mladih u sport – kaže za Life.ba Hodžić.

Za Mirzu je priča uvijek ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta. Za ono što ga očekuje u Slovačkoj, kaže, pripremao se dugo.

– Za ovu trku se aktivno spremam osam mjeseci. U sklopu priprema u aprilu sam istrčao maraton u Beču sa vremenom 3 sata i 21 minute. Nakon toga uslijedila je povreda zbog koje nisam trčao više od dva mjeseca, ali sam aktivno plivao i trenirao na biciklu. Posljednjih mjesec dana sam ponovo uveo trčanje u pripreme. Zbog svega navedenog moram istaći da nisam baš sto posto spreman – kaže naš sagovornik.

Iako je svjestan da su pred njima velika iskušenja, sa dosta optimizma očekuje ovo nadmetanje.

– Kao od svakog takmičenja, i u Slovačkoj očekujem dobar rezultat. Naravno, ako sve pođe po planu. Naveo bih da je u prosjeku potrebno 15 do 20 sati treninga sedmično u pripremnom procesu za dugi triatlon ili disciplinu popularnu pod nazivom – Ironman – dodaje Mirza.

Na kraju je imao poruku za mlade.

– Moj savjet mladima i svim ostalim je da se bave sportm. Odabrati sport kao stil života i druženje. Samo zdrav čovjek je sretan čovjek – zaključio je Hodžić. (Life.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje