Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Igor Emkić: “Tvrdim da sam bolji od većine”

emkic-press
Preuzmite sliku

Igor Emkić, jedini predstavnik BiH na „World Combat Games 2013”

emkic-press

Na „World Combat Games 2013”, velikom međunarodnom takmičenju u borilačkim sportovima – nezvaničnoj olimpijadi borilačkih sportova, koje se u ruskom St. Petersburgu od 18. do 26. oktobra održava po drugi put, jedini predstavik Bosne i Hercegovine bit će Igor Emikić, kickboxer tuzlanskog KBV „Flek Tom-Cat”.

Takmičenje organizuje „Sport accord”, organizacija koja u okviru Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), okuplja prepoznate neolimpijske sportove. U Rusiji će se sportisti takmičiti u 15 sportova – olimpijskih (boks, mačevanje, džudo, tekvondo, hrvanje) i neolimpijskih (aikido, jui-jitsu, karate, kendo, kick-boks, muaythai, sambo, savate, sumo i wu shu).

Sam plasman na takmičenje, na kojem će se naći samo najbolji, a na osnovu plasmana sa posljednjih svjetskih ili kontinentalnih, veliki je uspjeh za Igora Emkića, srebrenog u disciplini low kick sa prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u Turskoj. Igor vjeruje da se i iz Rusije može vratiti sa medaljom.

U konkurenciji je osam odličnih boraca, koje manje ili više poznajem sa dva posljednja evropska i svjetska prvenstva. Također tvrdim da sam bolji od većine i samo me težak žrijeb može zaustaviti na putu do polufinala. Dobro sam trenirao i spreman sam, a jedini problem sa kojim se suočavam je to da se ponovo moram prilagoditi pravilima amterskog low kicka, s obzirom da sam u posljednje vrijeme radio uglavnom profesionalne borbe. Znam da će biti zeško, posebno jer su mečevi u kratkom vremenskom periodu i nadam se da će me zaobići povrede i da ću uspjeti i doći do finala” – istakao je Igor Emkić, na današnjoj press konferenciji njegovog kluba.

Sa Igorom će putovati i njegov trener Salko Zildžić, još uvijek aktivni profesionalni kick boxer i selektor bh. reprezentacije.

Igor je spreman i ukoliko ne bude zakazao njegov voljni moment i bude držao koncentraciju na potrebnom nivou, može otići do kraja. Podatak de je jedini takmičar iz BiH i jedan od rijetkih iz same regije koji se uspio plasirati na ovo takmičenje je veliko priznanje. Ali se time ne treba zadovoljiti. Uspjeh bi bio jedna od medalja, ma kojeg ona bila sjaja, ali i ako bude drugačije, neće biti velikog razočarenja. Ovo je tek jedno od takmičenja koja su pred Igorom” – rekao je Zildžić.

KBV „Flek Tom-Cat” spada u red najbolje organizovanih i rezultatski najboljih klubova ne samo u BiH nego i šire. Članovi ovog kluba su osvajači medalja sa balkanskih, evropskih i svjetskih prvenstva, a tu tradiciju žele nastaviti i u narednom periodu.

“Zbog nedostatka finansijskih sredstava propustili smo prvi dio Svjetskog prvenstva, koje održano u Brazilu. Međutim, uspjeli smo zaokružiti finansijsku konstrukciju za Svjetsko prvenstvuu Antaliji, na kojem će naši takmičari nastupiti u disciplini full contact, s obzirom da su discipline u kojima smo bolji prošle u Brazilu. Uspijevamo odoljevati teškom vremenu, a da imamo veću poršku zajednice, uvjeren sam da bi ovoj državi višestruko vratili” – istakao je Senad Mujkanović, menadžer u KBV „Flek Tom-Cat” Tuzla.

Na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, koje se održava od 30. novembra do 8. decembra nastupit će Mesud i Asim Selimović, Semir Delić, Elmin Živčić, a vjerovatno i Igor Emkić. Svi takmičari su potvrdili da se vrijedno spremaju za to prvenstvo i da za cilj imaju medalju svako u svojoj kategoriji.

Na današnjoj press konferenciji je najavljena i manifestacija „Noć šampiona VII” u okviru koje će svoj oproštajni meč imati Salko Zildžić, vjerovatno protiv Abderrahima Chafaya (FRA), koji mu je krajem 2011. godine “oteo” titulu prvaka svijeta u WBC kategoriji.

Manifetacija “Noć šampiona” je planirana krajem februara naredne godine. (Press team KBV “Flek Tom-Cat”)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: