Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Humanitarna biciklijada duga 2.500 kilometara prolazi i kroz BiH

Preuzmite sliku

Fondacija “Loza” iz Švedske organizuje “Cycle4Europe” od 5. do 19. septembra.

To je događaj u kojem će, među drugim profesionalnim biciklistima i šampionima, pobjednik Svjetskog kupa, Jonas Colting biciklirati kroz Evropu kako bi privukao pažnju i pomogao najranjivijim kategorijama ljudi.

Bicikliranje će ići rutom od 2.500 kilometara. Kreće iz Skoplja i Sjeverne Makedonije preko Kosova, BiH i dalje kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Češku i Njemačku, do Švedske.

Bicikliranje provodi Fondacija “Loza” koja kroz svoj rad brine o posebno ranjivim grupama. Fondacija radi za djecu koja žive u domovima kako bi ih podržali u obrazovanju i njihovom zdravom odrastanju. Također, mnogo rade na projektima za ljude s poteškoćama u razvoju u Sjevernoj Makedoniji i u BiH.

– Biciklistička ruta pokriva ukupno 2.500 kilometara. Dio ture je izuzetno brdovit i izazovan. Učesnici ture će dijelom biti iz Švedske, ali i iz drugh dijelova Evrope kroz koje ćemo biciklirati. Tokom cijele ture imat ćemo vozila u pratnji s osobljem koje će brinuti o logistici, hrani, piću i pomoći ako dođe do tehničkih poteškoća. Prvog i zadnjeg dana, Jonas Colting, šesterostruki svjetski šampion i dobitnik medalje na evropskom šampionatu u triatlonu, biciklirat će u ovoj turi. I kompanije i pojedinci doprinijet će prikušljanju sredstava, što je vitalno za poduhvat organizacije – najavila je doktorica Branka Antić Štauber iz Udruženja “Snaga žene” iz Tuzle koje je svoj rad posvetilo djeci iz izbjegličkih naselja te prognanicima u cijeloj BiH, a susret s biciklistima bit će upriličen 8. septembra u Sarajevu gdje žele održati događaj za održivi razvoj na kojem će govoriti i dati informacije o “Cycle4Europe”.

Svojim učešćem u “Cycle4Europe”, Jonas Colting želi podići svijest o radu Fondacije “Loza” usmjerenom na najranjivije u Evropi.

– Ovo je moj način pomoći. Pored toga, bit će izuzetno interesantno i uzbudljivo doživjeti ovaj dio Evrope. Iz vlastitog iskustva znam da postaneš izuzetno blizak sa zemljom i ljudima koji tu žive – kaže Colting.

Dolazak biciklista u Sarajevo planiran je 9. septembra, a u Banju Luku dan poslije. Sve kompanije iz evropskih zemalja su pozvane da kroz ovu humanitarnu biciklijadu podrže sve one koji su u potrebi. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje