Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historija je ispisana: Svijet je dobio najbolju svih vremena!

Preuzmite sliku

Mikaela Shiffrin postavila je novi rekord, ostvarivši 87 pobjedu u Svjetskom kupu i tako prestigavši veliki rekord Ingemara Stenmarka.

Amerikanka se radovala trijumfima dva dana zaredom u švedskom Areu i tako postala nedodirljiva sniježna kraljica skijanja.

Poslije jučerašnje pobjede u veleslalomu, danas je Shiffrin na istom mjestu pobijedila u utrci slaloma.

28-godišnjakinaj rođena u Coloradu prvu trku završila je na prvoj poziciji sa vremenom 50.93 i ostavila drugoplasiranu Annu Swenn-Larsson za 69 stotinki. U drugoj nije ispustila veliku prednost i tako dominantno ispisala historiju.

Čak 92 stotinke na kraju Shiffrin je pobjegla Wendy Holdener u ukupnom vremenu, a treća je završila domaća predstavnica Anna Swenn-Larsson sa tri stotinke sporijim vremenom od Holdener, a 95 stotinki kasnila je za Shiffrin.

Mikaela Shiffrin radovala se kao pobjednica slaloma čak 52 puta, ima 20 trijumfa u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, dvije pobjede u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim utrkama, te jednu u alpskoj kombinaciji. Amerikanka se okitila i sa dva zlata i jednim srebrom tokom karijere, te 14 medalja sa svjetskih prvenstva, od čega čak sedam zlatnih.

Tokom blistave karijere Ingemar Stenmark upisao je  40 pobjeda u slalomu i 46 u veleslalomu. Šveđanin je vlasnik dva zlata i jednog srebra sa Olimpijskih igara, a ubilježio je ii sedam medalja na svjetskim prvenstavim, od čega čak pet zlatnih.

POBJEDE SVJETSKI KUP

87 – Mikaela Shiffrin (SAD),

86 – Ingemar Stenmark (Švedska)

82 – Lindsey Vonn (SAD)

67 – Marcel Hirscher (Austrija)

62 – Annemarie Moser-Proll (Austrija)

55 – Vreni Schneider (Švicarska)

54 – Hermann Maier (Austrija)

50 – Alberto Tomba (Italija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje