Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hamiltonu četvrti pole u sezoni u Montrealu

Preuzmite sliku

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton osvojio je četvrti pole position u sezoni ispred ekipnog kolege Rosberga, a Vettel je bio treći s manje od dvije desetinke zaostatka.

Iako je prošlogodišnje pole position vrijeme Lewisa Hamiltona (1:14.393) srušeno za 1.581 sekundi, apsolutni rekord staze nije bio ugrožen (Ralf Schumacher 2004., BMW Williams FW26, 1:12.275).

Hamiltonu je to bio četvrti pole position u sezoni (Australija, Bahrain, Španjolska i Kanada), a peti u Kanadi (2007. 2008. 2010. 2015. 2016.).

Kevin Magnussen u Renaultu nije nastupio u kvalifikacijama jer je teško oštetio bolid na trećem slobodnom treningu, a u prvom dijelu kvalifikacija ispala su dva Manora, dva Saubera i preostali Renault Jolyona Palmera.

Carlos Sainz okončao je svoj kvalifikacijski nastup na početku Q2 kada se zabio u slavni ‘zid prvaka’ na izlazu iz posljednje šikane što je izazvalo kraći prekid kvalifikacija.

Mercedesi su u Q2 pokazali impresivnu brzinu i oba vozača išla su ispod 1:13.1, a najbliži pratitelj bio im je Daniel Ricciardo. U Q3 prošla su tako dva Mercedesa, dva Red Bulla, dva Ferrarija, dva Williamsa, Hulkenberg u Force Indiji i Fernando Alonso u McLarenu.

Alonso se tako treću utrku zaredom kvalificirao u Q3, nakon Barcelone i Monaka, a Hulkenberg je pobijedio Pereza tek drugi put ove sezone i prvi put nakon VN Bahraina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,