Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FK Sloboda Tuzla učesnik regionalne Pro Evolution Soccer lige

Preuzmite sliku

Pro Evolution Soccer postaje sve popularniji među mladima i zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Turniri sa bogatim nagradnim fondovima već su odavno popularni, a baš kao i u realnom fudbalskom svijetu i ovdje se prave transferi gdje profesionalni PES igrači potpisuju vrijedne ugovore za klubove koje predstavljaju, neki čak i milionske.

Nakon dužeg vremena Arena Esport TV kanal je u organizaciji sa Relog Mediom pokrenula ligu odnosno takmičenje u kojem učestvuje 12 timova koji se bore za nagradni fond od 1.000.000 RSD (oko 8.500 eura) i plasman u narednu sezonu.

Klubovi koji se takmiče u ligi su:

1. FK Voždovac
2. FK Borac Čačak
3. FC Nantes
4. FK Crvena Zvezda
5. OFK Beograd
6. FK Obilić
7. KMF Titograd
8. KMF Zemun
9. FK Sloboda Tuzla
10. FK Vojvodina
11. FK Olimpik Sarajevo
12. FK Otpisani

Kako se FK Sloboda Tuzla našla u ovoj priči u razgovoru za Tuzlanski.ba pojasnio je Nermin Kravić Tifuli osnivač tima koji predstavlja naš klub i grad.

‘Sve se dogodilo zahvaljujući poznanstvima koja smo stekli nakon što smo u Tuzli organizovali prvi veliki turnir regionalnog karaktera koji je održan na ovim prostorima. Imali smo tada preko 200 učesnika. Tada smo lično se upoznali sa igračima koji su među najboljima na ovim prostorima. Bili su svi oduševljeni našim domaćinstvom. Početkom ovo godine Offside Game Club u saradnji sa bh. E-sport asocijacijom organizovano je regionalno prvenstvo na kojem su učešće uzela 24 najbolja igrača iz našeg regiona, a među njima su bila četiri takmičara iz Tuzle. Nakon toga kroz naše on-line igranje i družnje do mene dolazi informacija da Arena Sport i Relog Media organizuju RES PES 2020 ligu’ – kaže Kravić na početku razgovora.

Kako bi mogli učestvovati pod imenom FK Sloboda Tuzla naš sagovornik kaže da su obavili razgovor sa direktorom Slobode Elmirom Šećerbegovićem kako bi dobili zvanično odobrenje da učestvuju u takmičenju kao FK Sloboda Tuzla.

‘Direktoru Slobode se dopala ova ideja i dali su nam odobrenje i podršku u skladu sa svojim mogućnostima. Organizatorima sam objasnio šta je zapravo FK Sloboda kakva tradicija je u pitanju i evo sada smo tu’ – priča nam Nermin.

Kada su u pitanju očekivanja od učešća u ovom takmičenju naš sagovornik kaže da bi sve osim posljednjeg mjesta za njih bio veliki uspjeh jer u protivničkim ekipama igraju neki od trenutno najboljih igrača u Evropi.

‘Za neke od ekipa igraju zaista vrhunski igrači koji su zaista odlični. Svi mečevi se igraju u Beogradu u studiju Arena Sporta, a gledaoci to mogu da prate na malim ekranima baš poput prave fudbalske predstave, što možete vidjeti i na snimku prvog kola koji je već objavljen na YouTube‘, ističe on.

Naime za FK Sloboda igraju Aldin Aki Hamidović, Edis Mustafić Dise i Nermin Kravić Tifuli.

Njima je ovo kako kažu odlična prilika da steknu veliko iskustvo ali i da na ovaj način promovišu prije svega FK Slobodu, grad Tuzlu ali i sebe kao igrače Pro Evolution Soccera kako bi u narednom periodu bili konkurenti za neka još veća takmičenja odnosno turnire.

‘Već smo u prvom kolu koje je odigrano pokazali da se možemo nositi sa svim ostalim igračima. U pitanju su vjerujte veoma iskusni i veoma dobri takmičari koji imaju mnogo iskustva. Primjerice, za FC Nantes igraju momci iz Srbije koji imaju profesionalne ugovore. Jedan od njih je i Marko Roksić Roksa koji je prošle godine je bio treći na svijetu, a inače je među tri najbolja igrača u Evropi. S njim u timu je i jedan Stefan Slavković Kepa koji je dva puta bio učesnik Svjetskog prvenstva’ – ističe Nermin Kravić koji dodaje da će domaća bh. PES scena tek doći do izražaja.

‘Ja vjerujem da će Tuzla biti broj jedan u BiH kada je u pitanju Pro Evolution Soccer scena. Mnogo ljudi igra i već sada ima mnogo da tako kažem talenata. Vjerujte emocije kada se primi ili postigne gol su nevjerovatne to je teško opisati riječima’ – priča nam Kravić.

FK Sloboda je uprkos dobrom izdanju poražena u prvom kolu od ekipe FK Otpisani.

Svi ljubitelji Pro Evolution Soccera drugo kolo mogu pogledati u ponedjeljak na kanalu Arena Esport TV dok će dan kansije svi mečevi biti postavljeni i na YouTube. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje