Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ferrari podnio zahtjev za pravo na reviziju Sainzove kazne u Australiji

Preuzmite sliku

Ferrari je poslao peticiju upravnom tijelu F1, FIA-i, u nadi da će osigurati pravo na reviziju kazne koja je dodijeljena Carlosu Sainzu tokom Grand Prixa Australije, otkrio je šef tima Frederic Vasseur.

Sainz je nagnao suparnika Aston Martina Fernanda Alonsa u vrtnju tokom dramatičnog kasnog ponovnog starta u Albert Parku, u kojem je također Logan Sargeant naletio na leđa Nycka de Vriesa, a Alpine Pierre Gasly i Esteban Ocon su se sukobili, piše Formula1.

Dok je redoslijed resetiran na prethodni ponovni start prije posljednjeg kruga do kockaste zastave iza Safety Cara, stigla je vijest o vremenskoj kazni od pet sekundi za Sainza, što je izazvalo niz frustriranih poruka od Španca preko njegovog radija, prenosi Tuzlanski.ba.

Sainz je prešao crtu na četvrtoj poziciji, ali njegova gore spomenuta kazna izbacila ga je iz bodova i spustila se sve do 12.

Carlos je bio previše ljut da bi pričao o onome što se desilo, ali je kratko rekao da je to najnepošteniji penal koji je vidio u svom životu i da misli da to ne zaslužuje.

“Podnijeli smo peticiju za reviziju slučaja – poslali smo je FIA-i”, potvrdio je Vasseur u četvrtak.

“Budući da razgovaramo s FIA-om… ne želim razgovarati o detaljima ove rasprave. Jedina stvar je [sudar] Gasly/Ocon, sigurno smo imali i [sudar] Sargeant/De Vries u zavoju 1, a reakcija redara nije bila ista.”

  • “Proces je takav da će prvo pogledati našu peticiju da vide mogu li ponovno otvoriti slučaj, a zatim ćemo imati drugo saslušanje malo kasnije s istim upraviteljima za sljedeći sastanak, o samoj odluci. Ono što možemo očekivati je barem otvorena rasprava s njima, također za dobrobit sporta kako bi se izbjegle ovakve odluke kada imate tri slučaja na istom uglu, a ne istu odluku.”

    Prema članku 14 FIA-inog Međunarodnog sportskog kodeksa, takmičari mogu zatražiti pravo na reviziju do 14 dana nakon odluke žirija ako je „otkriven značajan i relevantan novi element koji nije bio dostupan stranama koje su tražile reviziju u vrijeme dotične odluke”.

    Što se tiče vremena kada bi se potencijalna provjera mogla održati, Vasseur je rekao da bi to moglo biti na sljedećoj utrci u Bakuu.

    “Moraju to učiniti u kratkom roku,ali istina je da imamo četiri sedmice između dvije utrke [u Australiji i Azerbajdžanu] i to je malo fleksibilnije”, objasnio je Vasseur.

    “Imamo svoju argumentaciju, sigurno, a ja ću zadržati argumentaciju za FIA-u. Svakako, očekujemo reviziju stanja, jer se radi o peticiji za reviziju. Ne idemo tamo da dobijemo istu odluku”.

    Ferrari je vikend Grand Prixa Australije napustio praznih ruku, sa Sainzom bez bodova nakon odustajanja u prvom krugu zbog kolege iz ekipe Charlesa Leclerca, koji je odskočio od Lancea Strolla iz Aston Martina u šljunčanu zamku.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,