Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

F1 svijet bruji o hororu Alonsa: ‘Sretan sam što sam uopšte živ’ (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fernando Alonso je na otvaranju sezone imao stravičnu nesreću na VN Australije

Držeći se za ruku šetali su melbournski Albert Parkom Fernando Alonso i Esteban Gutiérrez. Presretni, zagrljeni, jer su nekim čudom netom preživjeli horor. Neokrznuti su izašli iz oktanske arene, iza sebe ostavili neprepoznatljive bolide nakon teškog sudara na VN Australije, prvoj utrci sezone 2016.

Sretan sam što sam uopće živ i što sad govorim ovo”, rekao je Fernando Alonso.

Pokušao je Španac na zavoju broj tri 18. kruga prestići Meksikanca iz debitantske momčadi Haas F1, ali pri kočenju dotaknuo je stražnji kraj, nakon čega se njegov McLaren katapultirao u nebo. U tom trenutku bio je – putnik. Završio je u zidu, a zatim se nastavio okretati za 720 stepeni. Čak je i glavom udarao po zemlji s bolidom iznad sebe. Izgledalo je strašno.

Pokušavam sve na tijelu vratiti na svoje mjesto. Samo se sjećam kako sam letio, vidio nebo, pa zemlju, pa nebo pa zemlju… Uplašio sam se. Molio sam samo da sve stane. Da preživim. Sve se činilo tako sporo, puno sporije nego što je izgledalo sa strane”, kaže Alonso, koji je, podsjetimo, na početku prošle sezone u Barceloni završio na testiranjima u zidu pa u bolnici te se dugo oporavljao.

Sad se išetao, nije mu bilo ništa, ispod hrpe plastike i lima, brzo se pojavila njegova kaciga.

Vidio sam da ima prostora kroz koji se mogu izvući. Želio sam se izvući što prije da se moja majka, koja na TV–u kod kuće gleda utrku, ne bi brinula za mene.

Zaboravili su momci da voze 300 km/h te da i svaki mali dodir, a ovaj je to bio, postaje opasan sudar.

Zahvalan sam FIA-i na sigurnosti u tim autima jer, da nje nema, sad ne bih ovdje razgovarao”, dodao je Alonso.


Grand Prix d'Australie : Fernando Alonso se… by POPnSPORT

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,