Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Emotivan vapaj šestorostrukog prvaka u boksu: Pomozite mi da odem na Evropsko prvenstvo da donesem medalju!

Preuzmite sliku

Slučaj mladog i perspektivnog boksera Alije Mešića iz Živinica nažalost je slikovit prikaz cjelokupnog višegodišnjeg stanja u sportu, društvu i državi Bosni i Hercegovini.

Društvena dimenzija sporta polako gubi svoj značaj najviše iz razloga jer je uveliko stigla era novca u sportu. U organizovanom sportu, federalnim, nacionalnim i međunarodnim proračunima za sport te privatnim izvorima finansiranja novac ne samo da se distribuira nejednako već su prisutne i vidljive razlike među sportovima, a samim tim i sportistima što takođe doprinosi isključivanju.

Mnogo odricanja, samodiscipline, energije i treninga potrebno je svakom sportisti kako bi na sportskom terenu ili borilištu postigao zapažen uspjeh. Da se u najtežim okolnostima i uslovima rađaju najveći šampioni dokaz je i slučaj Alije Mešića, mladića koji godinama unazad niže izuzetne sportske uspjehe.

  • Naime, Bokserski klub “Grad Tuzla” koji postoji tri godine već je donio u naš grad nekoliko medalja. Oni su na državnom prvenstvu u Vogošći za mlađe uzraste osvojili 6 medalja tj. 3 zlatne, jednu srebrenu i dvije bronze.

    Među bokserima koji su ostvarili ovaj uspjeh upravo je bio i Alija Mešić mladić koji je šest puta bio prvak Bosne i Hercegovine u super teškoj kategoriji, a sada se uspio plasirati i na Evropsko prvenstvo u Budvi koje je planirano da se održi od 10. do 23. novembra.

  • U pauzama iscrpljujućih i napornih prprema za ovo veliko takmičenje, Alija provjerava društvene mreže u nadi da je sve veći broj onih koji pozitivno reaguju na njegov Facebook status u kojem poziva prijatelje i poznanike da mu pomognu u prikupljanju sredstava za odlazak na Evropsko prvenstvo:

    “Molim sve ljude koji me poznaju ako mogu da pomognu da skupimo ove pare da ako Bog da odem na Evropsko takmičenje i da donesem medalju. Ako je neko u mogućnosti da pomogne meni i mom treneru da pokažemo da smo za velike stavri bio bih mu puno zahvalan.” napisao je Alija te izazvao brojne reakcije i poruke podrške prijatelja i poznanika.

  • Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je na upriličenom prijemu za članove kluba istakao da će grad podržati klub na njihovom putu ka uspjehu i finansijski pomoći boksere koji trebaju putovati na takmičenja.

    Alija je istakao da ima veliku podršku svojih roditelja, ali i trenera Ervina Bristrića i zahvalio se svima koji su mu do sada pomogli, u nadi da će na ovaj način uspjeti prikupiti potrebna sredstva i predstaviti našu državu na Evropskom prvenstvu. Alija bi na takmičenje trebao putovati sa svojim trenerom Ervinom Bristrićem, budući da su obojica dobili poziv Bokserskog saveza BiH (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje