Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dževad Poturak prvak Evrope KOK organizacije u superteškoj kategoriji

Preuzmite sliku

Dževad Poturak – BH Machine, najbolji bosanskohercegovački K1 borac, novi je prvak Evrope KOK organizacije u superteškoj kategoriji.

On je sinoć na prvom KOK turniru u BiH (King of King World Grand Prix Sarajevo) pobijedio Albanca s austrijskom adresom Dritana Barjamaja, koji je u drugoj rundi predao meč zbog povrede ruke. Osim velike pobjede za koju se spremao, Poturak je i vlasnik KOK licence za BiH i organizator cjelokupnog borilačkog spektakla.

– Morao sam odraditi veliki posao oko organizacije i u isto vrijeme pripremati se za borbu. Veoma sam sretan jer sam imao meč. Naime, Ukrajinac Juri Gorbenko je otkazao u zadnji tren, i vrlo brzom reakcijom KOK organizacije dobio sam novog protivnika, samo pet dana prije meča i zahvalan sam mu što je prihvatio izazov u tako kratkom roku. Barjamaj je povrijedio ruku i morao je odustati u drugoj rundi. Ipak, zadao mi je i nekoliko dobrih udaraca, imam posjekotinu na čelu, jer je moj protivnik veoma dobar MMA borac – izjavio je Poturak nakon pobjede.

Jači u ringu sinoć je bio i najbolji bh. profesionalni bokser Adnan Redžović, koji je, savladavši Mađara Andrasa Balazs Farkasa u drugoj rundi tehničkim nokautom, upisao 20. pobjedu u karijeri.

– Ova pobjeda mi mnogo znači, jer sada mogu odgovoriti na mnoge pozive na borbe, gdje je uslov bio da imam zadnju pobjedu. Prezadovoljan sam svojom borbom, ali i mladim borcima jer su u svakoj borbi pokazali izuzetnu spremnost. Narednu borbu ću možda već imati krajem jula – kazao je Redžović.

Pobjednik turnira četvorice je Makedonac Aleksandar Dimovski, koji je u ringu prvo savladao Slovenca Sašu Jovanovića, a potom i Sanida Imamovića iz BiH. Tako je stekao pravo da učestvuje na KOK eventima do kraja godine, ukupno osam njih širom svijeta.

– Bio sam veoma dobro pripremljen. Došao sam po pobjedu, uz podršku cijele Makedonije. Bh. publika je sjajna, velika su podrška svojim ali i stranim borcima. Uz pomoć svog trenera bit ću spreman i za nastavak takmičenja – izjavio je Dimovski.

Publika je sinoć bodrila i borce koji su se borili u okviru serije KOK heroja, a pobjeda su pripale Vedadu Ćutuku, Albertu Ugrinčiću, Rasimu Bašiću, Edinu Sinanoviću, Selmiru Deliću, Njegošu Tuffiju i Harisu Biberu.

– Mladi borci u BiH nemaju puno prilika da nastupaju na ovakvim spektakularnim eventima. Ovo je dobra šansa i karta za dalje. Sa svojim protivnikom sam već ranije bio u ringu, i imao sam veliku tremu. Ipak, taktika koju sam pripremao se pokazala odličnom i slavio sam već u prvoj rundi – izjavio je mladi bh. kik-bokser Haris Biber.

U kick-boxu snage su sinoć odmjerili Tuzlak Igor Emkić i Banjalučanin Danilo Tošić. Pobjeda je pripala Tošiću u drugoj rundi nakon tehničkog nokauta.

– Trenirao sam dva mjeseca i nadao sam se pobjedi, jer je Emkić bio odustan dvije godine i te sam tu vidio svoju šansu. Jako sam zadovoljan turnirom i cijelom organizacijom, nadam se da ću dobiti priliku da se na ovakom spektaklu ponovo borim – poručio je mladi borac.

A ta prilika mogla bi se uskoro desiti, jer, sudeći po izjavama predsjednika KOK organizacije, Donatasa Simanaitisa, borilački spektakl će se vratiti u BiH.

– Prvi put smo u Sarajevu i na Balkanu i zadovoljni smo organizacijom. Zapanjujuće je bilo vidjeti koliko je svaki borac spreman za svoj meč, a i publika je bila sjajna. Ovo je sjajna lekcija za ubuduće, jer se u Sarajevo planiramo vratiti, možda ga uvrstimo na mapu KOK evenata već u 2020. godini – rekao je Simanaitis. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje